Rekordot döntöttek tavaly az orrszarvúgyilkosok

Minden eddiginél több orrszarvúval végeztek tavaly Afrikában az orvgyilkosok:

1338-at öltek meg a kihalástól veszélyeztetett állatokból.

2008 óta így már összesen 5940 orrszarvút mészároltak le. Az orrszarvú-orvvadászat 2008-ban indult be igazán, azóta évről évre rekordokat döntenek a mészárosok.

A vietnami popdíva, Hong Nhung könnyeit nyeldekelve áll egy, a Kruger Nemzeti Parkban lemészárolt orrszarvú teteme mellett. AFP PHOTO/MARCO LONGARI

Az újabb szomorú rekord ellenére a környezetvédők még így is találtak okot a bizakodásra. A Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség orrszarvúprogramját vezető Richard Emsile szerint bár riasztó a növekedés, de míg a 2008-at követő években még exponenciálisan nőtt a lemészárolt orrszarvúk száma, "az elmúlt pár évben lassul a növekedés üteme".

Azt pedig különösen biztatónak tartja, hogy Dél-Afrikában, ahol a legtöbb orrszarvút mészárolják le az orvvadászok, valamelyest még vissza is esett: 2014-ben még 1215 állatot öltek meg, tavaly 1175-öt.

Ugyanakkor az adatok alapján látható, hogy a dél-afrikai javulás inkább csak az orvvadászat területi eltolódásával járt: más országokban meredeken emelkedtek a veszteségek. Emsile lufinyomogatáshoz hasonlította az orvvadászok elleni harcot: "ha mondjuk lecsapunk az orvvadászokra a Kruger Nemzeti Park egyik oldalán, a lufi másik oldala fúlyodik fel, máshol bukkannak fel az orvvadászok" - mondta.

Épp ezért a Londoni Zoológiai Társaság orrszarvúszakértője szerint "rettenetes a helyzet", és semmi ok a bizakodásra. "Ha ilyen ütemben fogy az állomány, akkor öt-tíz éven belül már csak szigorúan védett körülmények között, fogságban élhetnek majd orrszarvúk" - mondta. (Via BBC. Címlapképünkön egy, a cikkben is említett Kruger Nemzeti Parkban lemészárolt orrszarvút láthatnak. Fotó: AFP PHOTO/MARCO LONGARI)