5 éve történt a fukusimai katasztrófa, senki se tudja hogyan vigyék el a romok alól a fűtőelemeket

Öt évvel ezelőtt, 2011 március 11-én olvadtak le a fukusimai atomerőmű reaktorai. Azóta sincs megoldás arra, hogy mi legyen a romok alá szorult sugárzó fűtőelemekkel.

Egy cunami nyomán történt a katasztrófa. A tengerár 19 ezer embert ölt meg a környéken. A tönkrement erőmű sugárzása miatt 160 ezer embert telepítettek ki, és közülük 100 ezer még mindig nem térhetett vissza otthonába.

A katasztrófa máig megoldatlan problémák sorát hozta. 10 millió zsáknyi sugárszennyezett föld áll zsákokban az erőmű környékén, és senkinek sincs ötlete sem, hogy ezekkel mit lehetne kezdeni.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a leolvadt blokkok üzemanyagát jelentő fűtőelemek továbbra is a romok alatt vannak, és egyelőre nincs kiforrott terv arra, hogy ezekkel mi legyen. A japán kormány azt tervezi, hogy a következő 40 évben ezeket biztonságosan elhelyezik, azonban ennek realitását számos szakértő és környezetvédő erős kétkedéssel fogadja. Egyelőre még megközelíteni sem tudják a fűtőelemeket.

A fűtőelemeket jelenleg vízzel hűtik, nehogy újabb katasztrófa történjen. Csakhogy a hűtéshez használt víz radioktívvá válik, és az egyre több szennyezett víz biztonságos tárolásáról folyamatosan gondoskodni kell. Az akár évtizedekig szükséges hűtés így fenntarthatatlannak tűnik, de jobb megoldás egyelőre nincs.

A nukleáris erőműveket alapból ellenző Greenpeace 9-én este a Hősök terén ezzel a performansszal emlékeztetett Csernobil 30. és Fukusima 5. évfordulójára:

Angol nyelven itt lehet elolvasni a Greenpeace jelentését a fukusimai helyzetről. 

Itt pedig Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos írása olvasható, amit az évfordulóra írt.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.