Egy volt auschwitzi fogoly lett a világ legöregebb férfija

Egy 112 éves izraeli holokauszttúlélő lett a világ legöregebb férfija. A 112 éves, 5 hónapos és 25 napos, haifai Iszráel Krisztált pénteken a Guinness Rekordok könyve is elismerte. 

Iszráel Krisztál 1903. szeptember 15-én a lengyel Zarnow nevű faluban született. Már háromévesen elkezdett a helyi zsidó vallási iskolába járni, majd a közeli Lódzba költözött. Ott családot alapított és egy cukorkagyártó üzemet hozott létre. 

Iszráel Krisztál - Fotó: AFP/Shula Kopershtouk

1940-ben a gettóba zárták feleségével és két gyermekével, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták. Két hónap után más lágerekbe került, amikor felszabadult, 37 kilós volt. Felesége és gyermekei nem élték túl a holokausztot. 

A háború után Lódzban újraindította cukorkaüzemét és ismét megnősült. 1950-ben új családjával Izraelbe költözött, és Haifán telepedett le, ahol folytatta a cukorgyártást. Egy fia és egy lánya született, ma már unokák és dédunokák veszik körül. 

Igaz, hogy Jeruzsálemben él egy férfi, aki még nála is idősebb lehet, de a Guinness Rekordok könyve csak azt fogadja el, aki élete első húsz évéből származó okmányokkal képes igazolni életkorát. A Kurdisztánban született Zakaria Barasi a helyi belügyminisztérium nyilvántartása szerint 1900-ban született, de nincsenek meg az eredeti okmányai ennek bizonyításra. 

A világ legidősebb embere egyébként  a 116 éves Susannah Mushatt Jones. (MTI)