Hatalmas fukkot mutattak a német elnöknek, mikor megpróbált a türelemről és a megértésről beszélni egy szász kisvárosban

külföld
2016 március 11., 18:05
comments 205

Egy 30 fős, ordibáló tömeg fogadta Joachim Gauck német szövetségi elnököt pénteken a szászországi Bautzenben. A szélsőjobboldali tüntetők azt ordibálták Gaucknak, hogy „Hazaáruló!”, „Gauck, takarodj!”, az egyikük pedig a középső ujjával mutatta az elnöknek, hogy bekaphatja. Őt a rendőrök eltávolították a helyszínről.

photo_camera Joachim Gauck - Fotó: AFP/dpa/Wolfgang Kumm

Nem sokkal korábban Gauck a demokráciáról és a menekültválság által okozott kihívásokról beszélt a város lakóival. Azt mondta, hogy éppen azért jött Szászországba, mert ezek a témák itt számítanak a legvitatottabbnak. Meg akarta hallgatni, hogy mit gondolnak erről a helyiek.

Az elnök szerint jelenleg nem zajlik értelmes vita ezekről a kérdésekről. Elmondta, hogy az még nem számít demokratikus vitának, ha valaki gyűlölködő szövegetek posztol az internetre. Hozzátette, hogy a demokráciához kompromisszumkészségre és türelemre van szükség, de a gyűlölet és az uszítás nem tartozik ezek közé. A menekültszállások ellen elkövetett gyújtogatásokat elfogadhatatlannak nevezte.

Bautzenben egyébként éppen három héttel ezelőtt gyújtottak fel egy menekültszállást.

Az elnöki hivatal később azt közölte, hogy nem terveznek jogi lépéseket a tüntetők ellen. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.