Kihátrált a wellnessbunkerből az MNB alapítványa

politika
2016 március 12., 18:08
comments 170

Ahogy aznap este írtuk, kedd reggeli ülésén vitatta meg a Forster Központ Műemléki Tanácsadó Testülete azt a tervet, amit a tulajdonos - a Magyar Nemzeti Bank alatt működő - Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány nyújtott be a hivatalnak a tulajdonukba tartozó Úri utca 72. alatt ingatlan fejlesztésére. 

Az Úri u. 72. sz. alatti ingatlan 15907 törzsszámon védett műemlék, így az engedélyeztetés megindításához szükséges kikérni a tanácsadó testület (MTT) véleményét. Az MTT "szakértőként a hatósági eljárás során véleményével segíti az örökségvédelmi és építésügyi hatóság munkáját.

Egy háromszintes létesítmény kivitelezését tervezi az alapítvány, amelynek a birtokunkba került látványterv részletei szerint része egy wellnessfunkciókat magában foglaló szint is.  

Az eredeti tervdokumentációból birtokunkba jutott grafika. 

A Fővárosi Kormányhivatal szerdán a 444-nek küldött válaszában azt írta: az épület felújítása még tervezési fázisban van, és a hivatalhoz nem nyújtottak be engedélyezési kérelmet. Elismerték, hogy az ingatlanra vonatkozó terveket tárgyalta kedden a Forster Központ tanácsadó testülete.

Az alapítványtól megkértük a teljes dokumentációt, a tervtanácstól pedig a keddi ülés jegyzőkönyvét, de egyik sem kaptuk meg. Az alapítvány hivatalosan azt közölte, hogy nem született  végleges döntés és későbbre ígérték a jóváhagyott terveket, amikből - írja az alapítvány - kiderül majd az is, hogy “nem lesz wellness részleg az épületben.” 

Megkerestük a Forster Központ tervtanács tagjait, hogy adjanak tájékoztatást a keddi ülésről, de többen is visszautasították ezt, mert a tagokkal titoktartási kötelezettséget irattak alá. Volt olyan tag, aki telefonra rögzítette a beszélgetésünket, bizonyításképp, hogy nem adott ki bizalmas információt. 

Az MNB és a tervtanács köreiből is megerősítették, hogy az általunk közölt grafikák valósak, de a tervtanács nem támogatta azt, és jelenleg is a tervek újradolgozása zajlik. 

Csütörtökön az origo.hu portálon megjelent egy cikk, “Nem lesz wellnessbunker a Várban” címmel, ehhez tartozott egy kép is a bunkerről. Azt írták, hogy a kép forrása az alapítvány. 


A Origón megjelent kép szinte tökéletesen megegyezik a 444-en megjelent közölt tervvel, csak az a különbség, hogy ahol nálunk a medencék és szaunák látszódtak, ott az Origóhoz eljutott verzióban egy kiállítótér van. 

Van még egy érdekesség. A terven a különböző helyiségek funkcióját nyilakkal és szövegekkel jelölik. Ezek a jelölések is változtak az Origóhoz eljutott képen, nem csak a medencék tűntek el. Ahol a 444-en megjelent terven "Spa" azaz fürdő olvasható, ott az origós verzióban "Kiállítótér" a szöveg.

Viszont az Origós képeken fent maradt egy jelölés "meglévő akna lemélyítése SPA, azaz fürdő légutánpótlásához". Azon a fotón, ahol nincs semmiféle fürdő, csak kiállítótér. Később ez a fürdőre utaló utolsó jelölés is eltűnt az Origón megjelent képről, és a forrás is megváltozott: már nem az alapítvány, hanem a site jegyzi a képet.

Eredeti kép forrása: Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány az Origón. Ugyanaz a képaláírás van rajta, mint a 444 medencés képén. Grafika: TBG.

Az Origón szerdán megjelent eredeti cikk kivonata itt látható.

Az alapítvány ügyeit ismerő forrás azzal védte az elgondolást, hogy a medencés koncepció csak egy volt több közül, amit a tervtanács ülése után végül elvetettek - sőt állítása szerint napirendre sem került. Elmondása szerint azon volt vita a keddi tervtanácsi ülésen, hogy a vitatott harmadik mélységi szinten milyen helyiséget alakítsanak ki. Kérdésünkre elismerte, hogy az általunk közölt terv valós volt, de az alapítvány végül elállt annak megvalósításától. 

A tervtanács támogatása híján (és alapítvány közlése nyomán) a tanács ülése után négy nappal már biztosnak látszik, hogy a wellnessbunker terve megfeneklett, és végül nem lesznek medencék a Budai Vár mélyén. Azt, hogy mikor tárgyalja újra az Úri utca 72. szám alá tervezett létesítmény terveit a Forster Központ tanácsa, illetve mikor kerül a végleges terv a kormányhivatal elé, a kormányhivatal közlése szerint egyelőre nem tudni. Az alapítvány közleményében azt jelezte, hogy hamarosan bemutatják a végleges terveket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.