A háromból két tartományban vesztett Merkel pártja a vasárnapi választásokon

külföld
2016 március 13., 16:25
comments 285

A német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) két tartományban is vereséget szenvedett az elérhető adatok alapján. Szintén nagyon zuhant a koalíciós partner Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) támogatottsága is. 

Baden-Württembergben a zöldek, Rajna-vidék-Pfalzban pedig az SPD győzte le Merkel pártját, ami viszont továbbra is legerősebb párt maradt a harmadik tartományban, Szász-Anhaltban, ahol vasárnap választásokat tartottak. 

A választásokat sokan amolyan népszavazásként is harangozták be azzal kapcsolatban, hogy mit szólnak az emberek Merkel menekültpolitikájához. Az előjelekről és a várható forgatókönyvekről délelőtt hosszabban is írtunk

A korábban a CDU erős bázisának számító Baden-Württembergben az exitpollok szerint a párt csak a szavazatok 27,5 százalékát tudta elhozni, míg a Zöld Párt 32 százalékot szerzett. Az SPD történeti mélypontra került 13 százalékkal. 

A Zöldek még soha nem nyertek Landtag-választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a szociáldemokrata párttal (SPD) nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik partnert kell keresniük.

Most először fordulhat elő, hogy nem a CDU-nak lesz a legnagyobb frakciója a stuttgarti Landtagban. A választási részvételi arány 72 százalékos volt, 5,7 százalékponttal növekedett az öt évvel ezelőttihez képest.

A Zöldek a CDU-val összefogva, vagy az SPD-vel és az FDP-vel kormányozhatnak tovább, ha az eredmények a becsléseknek megfelelően alakulnak. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.

Rajna-vidék-Pfalzban az SPD meg tudta verni a CDU-t. 

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések szerint az SPD a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg, ami 1,8 százalékpontos növekedés a 2011-ben szerzett 35,7 százalékhoz képest. 

A második az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) a szavazatok 32,5-32,8 százalékával, ami 2,7-2,4 százalékpontos veszteség az öt évvel ezelőtti 35,2 százalékhoz viszonyítva.

A harmadik 10-11 százalékkal az Alternatíva Németországnak (AfD), amely most először indult a tartományi választáson. A negyedik a liberális FDP 6-6,5 százalékkal, a párt így ismét bejutott a mainzi Landtagba.

 Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek visszaestek, az ARD televízió becslése szerint 5,5 százalékot, az ZDF televízió szerint 5 százalékot szereztek, szemben a 2011-es 15,4 százalékkal. Az SPD és a Zöldek koalíciója így elveszítette többségét. A szociáldemokraták a CDU-val, vagy az FDP-vel és a Zöldekkel együtt kormányozhatnak tovább.

A választási részvételi arány 71 százalékos volt, ami 9,7 százalékpontos növekedés 2011-hez képest.

Míg a CDU a várakozásoknak megfelelően a kelet-németországi Szász-Anhaltban maradt a legnépszerűbb párt, 29 százalékkal. A harmadik helyen a Baloldal végzett 16,5-17 százalék körüli eredménnyel, jelentősen gyengülve a 2011-ben elért 23,7 százalékhoz képest. Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött párt eddig stabilan a második számú politikai erő volt Szász-Anhaltban.

A CDU eddigi koalíciós partnere, az SPD még nagyobb veszteségeket szenvedett el, a 2011-es 21,5 százalékhoz képest mintegy 10 százalékponttal gyengült, az ARD televízió által közölt eredménybecslés szerint a szavazatok 11 százalékát, a ZDF televízió szerint a szavazatok 12 százalékát szerezte meg, így a negyedik helyre csúszott vissza. 

A CDU-SPD koalíció elveszítette többségét. Soha nem fordult még elő, hogy az országos szinten a néppárti szerepet betöltő két politikai erő nem tud egy tartományban a helyi Landtagban többségi támogatottsággal rendelkező kormányt alakítani. Egyelőre bizonytalan, hogy a CDU számára milyen partnerek jöhetnek szóba. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni.

A választási részvételi arány 63 százalékos volt, 11,8 százalékponttal emelkedett 2011-hez képest.

A menekültválság hátán felkapaszkodó populista-nacionalista Alternatíva Németországért (AfD) mind a három tartományban parlamentbe tudott jutni, és Szász-Anhaltban a második legerősebb párt lettek, az exitpollok szerint a szavazatok 23 százalékát szerezték meg. (Politico, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.