Bugár Béláéknak köszönhetően maradhat miniszterelnök Fico

külföld
2016 március 13., 21:04
comments 129

A regnáló miniszterelnök, Robet Fico pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) győzött a szlovák választásokon, de többek között a szélsőjobboldal megerősödése miatt rögtön látszott, hogy kemény koalíciós tárgyalások vezetnek majd a kormányalakításig. 

Vasárnap estére úgy néz ki, hogy Fico sikerrel járt, és a szlovákiai magyarokat is képviselő Híd-Most elnökével, Bugár Bélával való tárgyalás után Fico bejelentette, hogy összeállhat a kormánykoalíció. A Híd mellett a korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló Siet' lehet még a kormány most beugró tagja. 

photo_camera AFP / SAMUEL KUBANI

Hétfőn legalábbis Bugár és Fico már közösen fognak tárgyalni az SNS képviselőivel is. 

Mindez még a kelet-európai politikai élethez szokott olvasók számára is meglehetősen gyorsan történt, kevéssel korábban még arról volt szó, hogy mind a Híd, mind a Siet' elutasítja a Smerrel való közös kormányzást, Bugárék pedig kampányukat is a Fico elleni üzenetek köré húzták fel. 

Fico már vasárnap délelőtt arról beszélt, hogy Smer-SNS-Híd-Siet' kormányt szeretne. 

Az Új Szó tudósítása szerint Bugár a tárgyalások után arról beszélt, hogy a Híd programpontjait továbbra is szem előtt tartják, és azokat átültetik. Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik pártnak milyen miniszteri helyek járhatnak. 

Internetszerte óriási a felháborodás, a Paraméter és az Új Szó is arról írt, hogy elképesztő népharag zúdult Bugár Bélára, sokan árulásként élik meg a történteket. 

A Híd egy rövid közleményt adott ki, e szerint 

„Szlovákiának jelenleg két lehetősége van: az előrehozott választások, vagy egy bal-jobb kormány létrehozása”,

és ezért kötelességük akár a Smerrel is koalícióra lépni. (Új Szó, Paraméter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.