Egy izraeli tudós talán megtalálta a megoldást a késelések okozta vérzés gyors és biztonságos elállítására

Egészségügy
2016 március 14., 21:14
comments 94

Izraelben 2014-ben újabb komoly vita pattant ki a palesztinok és a zsidók között a jeruzsálemi Templom-hegy jogállása miatt. A vita egyre jobban elmérgesedett, több szélsőséges arab csoport is zsidók elleni támadásokra szólított fel, miközben az izraeli hadsereg is egyre brutálisabban járt el a tüntető palesztinokkal szemben.

Tavaly rengeteg késeléses terrortámadást hajtottak végre palesztin szélsőségesek. Egy ilyen támadás könnyen kivitelezhető, mert nem kerül pénzbe, nem igényel komoly előkészületeket, és nehéz ellene védekezni is. Mégis óriási félelmet kelt, és egy kés - ha mindenre elszánt ember használja - az emberi testben is óriási károkat tud okozni.

Az izraeli rendőrség egy késeléses terrortámadás után helyszínel 2016. március 8-án Jaffában. (AFP / THOMAS COEX)
photo_camera Az izraeli rendőrség egy késeléses terrortámadás után helyszínel 2016. március 8-án Jaffában. (AFP / THOMAS COEX)

A késszúrások okozta mély sebek vérzését nagyon nehéz elállítani. A támadás után nagyon kevés az idő arra, hogy elállítsák a vérzést, hiszen különben a vérveszteség lehet halálos. A gyors vérzéscsillapítási módszerek azonban vagy nem eléggé hatékonyak, vagy túl drasztikusak, és halálos vérrögöket képeznek.

Részben emiatt kezdték kutatni az Ariel Egyetem kutatói, hogy nincs-e más mód az azonnali vérzéscsillapításra. Találtak is egyet: úgy tűnik, hogy gallium-nitráttal hatékonyan lehet kezelni a heves vérzést is, és nincs halálos vérrögképződés sem.

A gallium-nitrát ugyanis külső vérrögképződést eredményez, és ellentétben az eddig ismert szerekkel, nem indít el alvadást a vérkeringésen belül. (Jerusalem Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.