Anders Breivik perel az emberi jogai megsértése miatt

2016 március 15., kedd 6:16
202

A 2012-ben 77 ember meggyilkolása miatt a maximálisan kiszabható 21 év börtönre ítélt Anders Breivik januárban perelte be a norvég államot, mert szerinte embertelen bánásmódban részesül.

A zavaros, szélsőjobboldali ideológiát követő férfi, aki a megbánás jeleit eddig nem mutatta, és az ítéletét mosolyogva fogadta, ma áll először bíróság elé az ügyben, amiben azt kell bizonyítania, hogy megsértették az emberi jogait.

Egyébként 3 szobás cellája van, és még az egyetemi tanulmányait is végezheti, de szerinte az, hogy elzárva tartják a többiektől, embertelen bánásmódnak minősül, ami miatt korábban már éhségsztrájkkal is fenyegetőzött.

Breivik ökölbe szorított kézzel szalutál a bíróságon, miután 21 év börtönre ítélték (Fotó: Odd Andersen / AFP)

A férfi, aki 2011-ben Oslóban egy autóba rejtett bombával 8 embert ölt meg, majd egy közeli szigeten a szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetének táboránál mészárolt, azt állítja, hogy az emberi jogok európai egyezményének két záradékát is megsértette a norvég állam.

Az egyik az, hogy tartsák tiszteletben a „magánélethez és a családi élethez való jogot”, illetve a „levelezést”, a másik pedig az, hogy tilos „embertelen vagy megalázó bánásmódban vagy büntetésben” részesíteni.

Az ügyvédje szerint Breivik nagyon stresszes állapotban van az elszigeteltség miatt, még az Oslói Egyetemen végzett politikatudományi tanulmányaival is felhagyott.

A hatóságok azt állítják, azért cenzúrázzák a férfi levelezését, mert folyamatosan egy „szélsőséges hálózat” felállításával próbálkozott.

A tárgyalás pénteken érhet véget.

Breiviket 2013-ban szállították át az Ila börtönből az Oslo közelében lévő Skienbe, miután levélben panaszkodott, hogy a celláját szegényesen rendezték be, és nem volt jó a kilátás a cellából. Az is bántotta, hogy a kávéját hidegen kapta, nem volt elég vaj a kenyérhez, és nem kaphatott hidratáló krémeket. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt