Anders Breivik perel az emberi jogai megsértése miatt

jog
2016 március 15., 06:16
comments 201

A 2012-ben 77 ember meggyilkolása miatt a maximálisan kiszabható 21 év börtönre ítélt Anders Breivik januárban perelte be a norvég államot, mert szerinte embertelen bánásmódban részesül.

A zavaros, szélsőjobboldali ideológiát követő férfi, aki a megbánás jeleit eddig nem mutatta, és az ítéletét mosolyogva fogadta, ma áll először bíróság elé az ügyben, amiben azt kell bizonyítania, hogy megsértették az emberi jogait.

Egyébként 3 szobás cellája van, és még az egyetemi tanulmányait is végezheti, de szerinte az, hogy elzárva tartják a többiektől, embertelen bánásmódnak minősül, ami miatt korábban már éhségsztrájkkal is fenyegetőzött.

Breivik náci karlendítése 2012. augusztus 24-én az oslói központi bíróságon
photo_camera Breivik ökölbe szorított kézzel szalutál a bíróságon, miután 21 év börtönre ítélték (Fotó: Odd Andersen / AFP)

A férfi, aki 2011-ben Oslóban egy autóba rejtett bombával 8 embert ölt meg, majd egy közeli szigeten a szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetének táboránál mészárolt, azt állítja, hogy az emberi jogok európai egyezményének két záradékát is megsértette a norvég állam.

Az egyik az, hogy tartsák tiszteletben a „magánélethez és a családi élethez való jogot”, illetve a „levelezést”, a másik pedig az, hogy tilos „embertelen vagy megalázó bánásmódban vagy büntetésben” részesíteni.

Az ügyvédje szerint Breivik nagyon stresszes állapotban van az elszigeteltség miatt, még az Oslói Egyetemen végzett politikatudományi tanulmányaival is felhagyott.

A hatóságok azt állítják, azért cenzúrázzák a férfi levelezését, mert folyamatosan egy „szélsőséges hálózat” felállításával próbálkozott.

A tárgyalás pénteken érhet véget.

Breiviket 2013-ban szállították át az Ila börtönből az Oslo közelében lévő Skienbe, miután levélben panaszkodott, hogy a celláját szegényesen rendezték be, és nem volt jó a kilátás a cellából. Az is bántotta, hogy a kávéját hidegen kapta, nem volt elég vaj a kenyérhez, és nem kaphatott hidratáló krémeket. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.