Az európai bébik 1,8 százaléka magyar

nemzethalál
2016 március 15., 18:32
comments 164

5,1 millió újszülött született az EU-ban 2014-ben, amiből 93 281 darab csecsemő volt magyar, jelentette az Eurostat. Azaz 100 európai újszülöttből 1,8 magyar.

Ez ugyan nem kevés, de ha valaki folyamatosan nemzethaláltól rettegő jobboldali politikus, akkor kezdhet is pánikolni, mivel 2001-ben még úgy nézett ki a helyzet, hogy 5,06 millió volt ugyanezekben az országban az újszülöttek száma, Magyarországon viszont 97 047 – tehát akkor még 1,9 százaléka volt az újszülötteknek piros-fehér-zöld.

photo_camera Függőleges tengely: termékenység, horizontális tengely: első gyermek szülésekor az anya életkorának középértéke.

A magyar nők termékenysége 1,44, ennél Portugáliában (1,23), Görögországban (1,3), Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Szlovákiában lényegesen alacsonyabb. Franciaország (2,01) és Írország (1,94) viszont hagyományosan verhetetlen.

Érdekes módon a kétezres évek eleje óta javult a népesedési helyzet a kontinensen: 1,46-ról 1,58-ra emelkedett az átlagos európai termékenység.

(Eurostat [.pdf])

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.