Gyurcsány szerint ideje Orbánba fojtani az áporodott bűzt

POLITIKA
2016 március 15., 09:47
comments 185

Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. A Demokratikus Koalíció elnöke a párt ünnepi megemlékezésén, a Pilvax kávéház előtt beszélt, az MTI tudósítása alapján rekonstruálom az elhangzottakat.

Molnár Csaba (j) és Niedermüller Péter (b), a DK EP-képviselői Gyurcsány Ferenncel a Pilvax kávéház előtt 2016. március 15-én.
photo_camera Gyurcsány Ferenc mellett balra Niedermüller Péter, jobbra Molnár Csaba (Fotó: Marjai János / MTI)

Gyurcsány Ferenc azt mondta: amikor „az önkény ura” a szabadság szavát veszi a szájára, akkor „bemocskolja egyik legszebb szavunkat”. Mint mondta,

ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de a miniszterelnök szájából a szabadság szava „áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát”.

A volt kormányfő szerint a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. „Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget” – mondta.

A pártelnök azt mondta, továbbra is a nyugalom és az alkotmányos forradalom pártján állnak: forradalom atekintetben, hogy így nem lehet folytatni, de alkotmányosság abban az értelemben, hogy az „önkény megtörésének” egyetlen módja van, a „nem szabad, nem független”, de nyomokban demokratikus vonásokat tartalmazó választás.

Az elmúlt csaknem 26 év alatt a demokraták és hazafiak egymással is sokat vitatkoztak, amelyek után „sokan viseljük politikai testünkön különböző karcok kivehetetlen nyomait”. A politikus ennek ellenére azt ajánlotta, hogy a „demokratikus sokaság” felejtse el sebeit és tévedéseit, mert csak együtt tudják leváltani az „önkényt”.

Gyurcsány Ferenc nem féltékenységet, hanem nagyvonalúságot ajánl.

Vágó István, a DK elnökségi tagja és Varju László DK-alelnök 2016. március 15-én
photo_camera Vágó István, a DK elnökségi tagja és Varju László, a DK alelnöke hallgatja Gyurcsány Ferenc beszédét (Fotó: Marjai János / MTI)

Az ellenzéki politikus emellett mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a délutáni pedagógusdemonstráción, de azt kérte, hogy a résztvevők polgárként, és ne valamelyik párt képviselőjeként csatlakozzanak a tüntetéshez.

Végül azoknak a márciusi ifjaknak a példáját ajánlotta mindenki figyelmébe, akik nem akartak kompromisszumot kötni az alávetettséggel, a szolgasággal, mert ma ugyanennek jött el az ideje.

Orbán Viktorra utalva arra kérte hallgatóit, hogy miközben a „zsarnok” beszédet mond a Nemzeti Múzeum lépcsőin, gondoljanak arra, hogy „ez a tisztesség helyett a tisztességtelenség, az igaz beszéd helyett a hazugság, az emelkedettség helyett a zuhanás beszéde lesz, mert ez a hatalom zuhanni fog a történelem mélyébe”.

Gyurcsány Ferenc a beszédét a „Vesszen a zsarnok!” felkiáltással zárta, majd a párt vezetői a néhány tucatnyi megjelent érdeklődő előtt koszorút helyeztek el a Pilvax kávéház falánál.

photo_camera Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j2), Molnár Csaba (j), Niedermüller Péter (j3), Varju László (j5), valamint Vágó István, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Pilvax kávéháznál (Fotó: Marjai János / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.