Nem tetszett a színdarab a szlovák fasisztának, hát leállíttatta az előadást

külföld
2016 március 15., 19:41

Marian Kotleba, a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk párt vezetője és 2013 óta Besztercebánya megye főnöke egy tanárokat kitüntető ünnepséget szervezett Breznóbányán március 14-én. Amatőr színjátszó előadást is intézett, a helyi Ján Chalupka társulat adta elő Milos Nikolic szerb szerző Kovácsok című darabját.

Javában tartott az előadás, amikor is egy ismeretlen nő jelent meg, hevesen gesztikulálva, mondott valamit a súgónak, aki aztán ijedten mondta a színészeknek: “Elég, elég, hagyjátok abba!”

– mondta a Denník N-nek Alžbeta Vagadayová, a társulat 70 éves, Jozef Króner-díjas művésze.

Az ismeretlen nő, mint később kiderült, a megyei oktatásügyi osztály munkatársa volt, és Marian Kotleba megyefőnök utasítására rendelte el a darab félbeszakítását. Kotlebának azzal volt baja, hogy csúnya szavak hangoztak el a darabban. A nő azzal fenyegetőzött, hogy ha azonnal nem hagyják abba, a színészekre húzza a függönyt, a megyefőnök pedig elmegy.

“Úgy hagytuk ott a színpadot, mint a leghülyébbek a hülyék közt. Nem tudtunk máshogy reagálni, akkora sokk volt” – mondta Vagadayová.

(Denník N via Trafik.sk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.