Stumpf István: A Fidesz körül sokak számára mindennél többet ér az anyagi javak gyarapítása

2016 március 15., kedd 18:09
324

Stumpf István – Orbán Viktor korábbi mentora, első kormányának kancelláriaminisztere, 2010 óta alkotmánybíró – is írt egy esszét "A magyar polgár" című kötetbe, amit Kolosi Tamás születésnapjára dedikáltak.

A "Polgár és jogállam" című esszé azért lehet érdekes, mert a Bibó Szakkollégium harminc évvel ezelőtti generációjának átalakulásáról szól – ez az a kör, ahonnan a Fidesz elindult, és amiben Stumpf István idősebb tanárként vett részt.

Stumpf István. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Stumpf István többek között ha visszafogottan is, de kritizálja az alaptörvényt:

"Az alkotmányozó többség birtokában új Alaptörvényt léptetett életbe, kiterjesztette a politikai zsákmányrendszer tradicionális határait: a fontosabb közjogi pozíciókba a saját jelöltjeit juttatta be."

(Valóban aggódtak sokan, amikor például a főként párthátterű Stumpf került az alkotmánybíróságba 2010-ben.)

Továbbá:

"Az alkotmányozó többség magabiztosságával, rohamtempóban törvények százait fogadtatta el, a korábban oly fontosnak tartott jogállami értékek (pl. a hatalommegosztás követelménye, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma, a parlamenti döntéshozatali szabályok betartása, tulajdon szentsége) alárendelődtek a vegytiszta hatalmi érdekeknek és rendszerépítő politikai célkitűzéseknek. A csúcsra járatott hatalomkoncentráció megnövelte a kormány cselekvőképességét, de jelentősen erodálta az alkotmányos demokráciába vetett hitet."

Sőt:

"Új törésvonalak jelentek meg a hatalom belső köreiben, a Fidesz új generációjának már semmit sem jelentett a szakkollégiumi időszak közösségi érték- és élményvilága. Sokuk számára

a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiváló erővel bírt,

mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza."

Akit bővebben érdekel, a lenti linken olvasson.

(Tárki – A magyar polgár)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt