Egy nap alatt átverik a parlamenten Rogán lakáslottós javaslatát

2016 március 16., szerda 22:11
209

A törvényalkotási bizottság tagjai szerint egy csomó gond van a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozásáról szóló előterjesztéssel. A lakássorsolásról és a javaslat többi ellentmondásos részéről mi is írtunk szerdán

A kormányoldali felszólalók azonban azzal érveltek a testület szerdai ülésén, hogy a javaslat célja az építőipar fellendítése.

Két befutó cég, egy tulajdonos

A szocialista Harangozó Tamás szerint a közösségek szervezőjére a törvényjavaslat által meghatározott feltételeknek mindössze két cég felel meg: a Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. Mindkettő tulajdonosa az a Nyéki Zoltán, aki már 2001-ben vázolta a brit building societykhez hasonló közösségek létrehozására vonatkozó elképzelését. A Poligrupót 2006-ban 10 millió forintra büntették a fogyasztók megtévesztése miatt. Hozzátette, hogy új fogyasztói csoportok létrehozását 2012 óta törvény tiltja.

Könnyű lenne lelépni a pénzzel

A jobbikos Szilágyi György bírálta, hogy az egy nap alatt elfogadandó törvény számos körben ad rendeletalkotási jogot a kormánynak, a többi közt a közösségek működési, gazdálkodási szabályainak meghatározásában.

Szerinte nincs garancia annak kiküszöbölésére, hogy a megbízható szervező az általa kezelt pénzzel elhagyja az országot. Államilag támogatott piramisjátéknak minősítette a rendszert, és azt kezdeményezte, hogy jöjjön létre biztosítási alap a befizetések védelmére, ha már az Országos Betétbiztosítási Alap azt nem védi.

Fidesz: Nyugi!

Répássy Róbert jóhiszemű hozzáállást kért az ellenzéki képviselőktől. Hangsúlyozta, hogy a törvény garanciát nyújt majd arra, hogy csak erkölcsileg elfogadható személyek igazgassák a közösséget. Úgy látja, hogy, ritka szigorú szabályok vonatkoznak a szervezőkre. Szerinte a konstrukció hangsúlyos elemét adó sorsoláshoz hasonlóan működnek például a nyereménybetétek is.

A Révész Máriusz ezt azzal egészítette ki, hogy nem nyerteseket sorsolnának, csak a forráshoz jutás sorrendjét, és 10-15 éven belül mindenki a pénzéhez jut. Hende Csaba a piramisjáték vádját azzal cáfolta, hogy a tagok száma az indulás után nem bővíthető.

A fideszes Hadházy Sándor a jelenlegi rettenetes lakáshelyzettel indokolta az előterjesztés szükségességét, szerinte az építőipar kapacitása meghaladta a keresletet. 

A törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalja az országgyűlés: Rogán Antal szerdán terjesztette, és már csütörtökön szavaznak is róla.

 (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt