Merkel szerint nem lesznek kötelező kvóták

2016 március 16., szerda 12:56
194

Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestagban tart sajtótájékoztatót a csütörtöki migrációs csúcs előtt. A német kancellár arról is beszélt, hogy nem fognak kötelező kvótákat javasolni a holnapi találkozó során - helyette megismételte korábbi állítását, miszerint önkéntes kvóták megállapítására kerül majd sor. Az eredeti megoldási javaslat szerint Törökország átvenné az unió területére illegálisan beözönlött menekülteket és bevándorlókat és helyettük a török táborokban lévő, azonosított szír menekülteket küldene a schengeni zónába. Ezzel a megállapodással szemben emelt szót Magyarország mellett több más visegrádi ország is. Ez volt az egyik neuralgikus pontja a legutóbbi török-uniós csúcsnak, ahol a megállapodás több részlete ellen emeltek szót különböző tagállami vezetők.

Merkel szerint elengedhetetlen egy NATO-hadművelet megindítása annak érdekében, hogy a török partok mentén súlyosbodó humanitárius válságot enyhíteni lehessen. 

A kancellár arról is beszélt a Bundestag előtt, hogy Törökország uniós csatlakozása messzebb tart, mint azt sokan látni szeretnék. Több ország is ellenzi ezt a folyamatot, amelynek feltételei egyelőre több fronton sem látszanak adottnak. Ezzel együtt Merkel méltatta a török oldalt, amiért 2,7 millió menekültet láttak el országukban éveken keresztül. 

Ugyan egy új kötelező kvóta bevezetését lehetőségét elvetette, ezzel egyidőben hangsúlyozta a közös teherviselés és felelősségvállalás szükségességét az unión belül. 

Merkel szerint elkerülhetetlen a dublini rendszer megreformálása annak érdekében, hogy a schengeni szisztéma megmaradhasson.

(Euronews live / OpenEurope)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt