Merkel szerint nem lesznek kötelező kvóták

külföld
2016 március 16., 12:56
comments 194

Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestagban tart sajtótájékoztatót a csütörtöki migrációs csúcs előtt. A német kancellár arról is beszélt, hogy nem fognak kötelező kvótákat javasolni a holnapi találkozó során - helyette megismételte korábbi állítását, miszerint önkéntes kvóták megállapítására kerül majd sor. 

photo_camera

Az eredeti megoldási javaslat szerint Törökország átvenné az unió területére illegálisan beözönlött menekülteket és bevándorlókat és helyettük a török táborokban lévő, azonosított szír menekülteket küldene a schengeni zónába. Ezzel a megállapodással szemben emelt szót Magyarország mellett több más visegrádi ország is. Ez volt az egyik neuralgikus pontja a legutóbbi török-uniós csúcsnak, ahol a megállapodás több részlete ellen emeltek szót különböző tagállami vezetők.

Merkel szerint elengedhetetlen egy NATO-hadművelet megindítása annak érdekében, hogy a török partok mentén súlyosbodó humanitárius válságot enyhíteni lehessen. 

A kancellár arról is beszélt a Bundestag előtt, hogy Törökország uniós csatlakozása messzebb tart, mint azt sokan látni szeretnék. Több ország is ellenzi ezt a folyamatot, amelynek feltételei egyelőre több fronton sem látszanak adottnak. Ezzel együtt Merkel méltatta a török oldalt, amiért 2,7 millió menekültet láttak el országukban éveken keresztül. 

Ugyan egy új kötelező kvóta bevezetését lehetőségét elvetette, ezzel egyidőben hangsúlyozta a közös teherviselés és felelősségvállalás szükségességét az unión belül. 

Merkel szerint elkerülhetetlen a dublini rendszer megreformálása annak érdekében, hogy a schengeni szisztéma megmaradhasson.

(Euronews live / OpenEurope)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.