Vajon melyik magyar köztársasági elnök volt az, aki minden elé rakott törvényt aláírt?

politika
2016 március 16., 4:05
comments 116

Miután múlt hét szerdán Áder János nem írta a postáról és az MNB alapítványi pénzekről szóló törvényeket, hanem normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte azokat, a Magyar Hírlap megnézte, hogy egyes korábbi köztársasági elnökök hányszor döntöttek hasonlóan. 

Nem meglepő, de a legtöbb törvényt Sólyom László küldte vissza az Országgyűlésnek és ő kért a legtöbbször normakontrollt az Alkotmánybírságtól. Sólyom 31-szer küldött vissza törvényt és tizenhétszer kért normakontrollt. 

photo_camera Sólyom László beiktatási ceremóniája 2007. február kilencedikén. AFP PHOTO / KISBENEDEK ATTILA

Áder huszonkétszer küldött vissza törvényt a Parlamentbe, és háromszor kért normakontrollt. 

Mádl hat törvényt passzolt vissza, Alkotmánybírósághoz 13-szor fordult. Göncz két esetben küldött vissza jogszabályt, és nyolcszor fordult az Ab-hez. 

És, aki a 

törvényhozás igazi motorja volt, az maga Schmitt Pál,

aki egyetlen törvényt sem küldött vissza és egy törvény esetében sem kért előzetes normakontrollt a taláros testülettől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt