Vajon melyik magyar köztársasági elnök volt az, aki minden elé rakott törvényt aláírt?

politika
2016 március 16., 04:05

Miután múlt hét szerdán Áder János nem írta a postáról és az MNB alapítványi pénzekről szóló törvényeket, hanem normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte azokat, a Magyar Hírlap megnézte, hogy egyes korábbi köztársasági elnökök hányszor döntöttek hasonlóan. 

Nem meglepő, de a legtöbb törvényt Sólyom László küldte vissza az Országgyűlésnek és ő kért a legtöbbször normakontrollt az Alkotmánybírságtól. Sólyom 31-szer küldött vissza törvényt és tizenhétszer kért normakontrollt. 

Sólyom László köztársasági elnök Göncz Árpád 85. születésnapján a Sándor-palotában 2007. február 9-én.
photo_camera Sólyom László beiktatási ceremóniája 2007. február kilencedikén. AFP PHOTO / KISBENEDEK ATTILA

Áder huszonkétszer küldött vissza törvényt a Parlamentbe, és háromszor kért normakontrollt. 

Mádl hat törvényt passzolt vissza, Alkotmánybírósághoz 13-szor fordult. Göncz két esetben küldött vissza jogszabályt, és nyolcszor fordult az Ab-hez. 

És, aki a 

törvényhozás igazi motorja volt, az maga Schmitt Pál,

aki egyetlen törvényt sem küldött vissza és egy törvény esetében sem kért előzetes normakontrollt a taláros testülettől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.