Egyelőre leállt a fák kivágása a Ligetben

belföld
2016 március 17., 11:03
comments 79
photo_camera fotó: Szücs Balázs

Durván egy tucatnyi fa kivágása, illetve megcsonkítása után részsikert értek el azok a tiltakozók, akik a helyszínen próbálják megakadályozni, hogy a Liget Műjég felőli sarkában, az egykori Hungexpo-telken kivágják mind a 40 darab engedélyezett fát. A fairtás oka, hogy itt épül fel a Liget-projekt első eleme, az üvegfalú Magyar Zene Háza.

A beruházó pár napja tartott sajtóbejárást a területen, amin mi is ott voltunk, ezután a kivágásokkal indult volna el az építkezés.

A csütörtökön reggel indult akció gyors ellenreakciót szült. Különösen azután, hogy kiderült: bár az építkezők március 16-án, vagyis szerdán valóban megkapták a hivatalos engedélyt a vágásra, nem várták meg a 15 napos fellebbezési határidőt, hanem másnap belefogtak a munkálatokba. Ezt a tiltakozók annak ellenére barátságtalan lépésnek tekintették, hogy a fővárosi kormányhivatal engedélyére nézve a fellebbezésnek nincsen halasztó hatálya.

A 444-et Szücs Balázs református lelkész, a PM erzsébetvárosi önkormányzati képviselője arról tájékoztatta, hogy a munkások a gépeikkel most vonultak le a területről. A telket - ahová előtte több tiltakozó is behatolt - balesetveszélyre hivatkozva körbekerítették. Mivel a fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, a tiltakozók a biztonság kedvéért helyszínen maradnak.

Nem véletlenül.

A Városliget Zrt. a kérdésünkre először ezt a választ küldte, még éppen a levonulás előtt:

A városligeti parkrehabilitáció kiemelt fontosságú beruházás, ezért az 546/2013 (XXII. 30) kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a fakivágási engedély kifüggesztésének másnapján a munkálatok elkezdődhessenek. A bontáselőkészítés során a Városliget Zrt. jogszerűen járt el.  

Az események váratlan alakulása, vagyis a hirtelen levonulás miatt újabb kérdést tettem fel nekik. Zalka Szilvia sajtóreferens erre annyit mondott, hogy ameddig a területen civilek tartózkodnak, a munkálatok folytatása balesetveszélyes lenne, de amint nem balesetveszélyes a helyzet, folytatják az építkezést. 

A helyszínről pedig azt hallottam, hogy egy munkás szerint éjfélkor fogják folytatni a fakivágást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt