Ugyanaz az ember a jogi képviselője az egyik nagy letelepedési kötvényeket forgalmazó cégnek, mint Habony Árpádnak

POLITIKA
2016 március 17., 08:45
comments 180

A Heti Válasz szerint mindhárom letelepedési kötvényeket forgalmazó nagy cég hátterében olyan figurák forgolódnak, akik Orbán Viktor magát nem közszereplőnek tekintő informális, de befolyásos tanácsadójához köthetők.

photo_camera

Az európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért váltható ki 2013 óta, és óriási üzlet a forgalmazói jogosítványhoz jutott, pályáztatás nélkül helyzetbe hozott cégeknek, mik ügyletenként 80-90 ezer eurót kasszíroznak, sokkal többet, mint ami az állam haszna.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a program indulása óta 74-95 milliárd forintot tettek zsebre a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek. Nemrég két újabb offshore céget engedtek be az üzletbe.

A három cég mögött álló emberek más-más módon kapcsolhatók Habony Árpádhoz.

1. Habony volt az összekötő

A törvény előírja, hogy a cégek tulajdonosi háttere átlátható legyen, és a piacot lefedő három nagy szereplő közül a BorsodChem tulajdonosaihoz köthető, a kínai piaccal foglalkozó kajmán-szigeteki HSSDF tulajdonosi viszonyai át is tekinthetők. A lap szerint Habonyt a HSSDF-fel az köti ösze, hogy a cég kínai vezetői 2013-ban a befolyásos tanácsadó bevonásával akarták a TV2-t megvásárolni az akkori német tulajdonosától.

2. Habony jogi képviselője a Fideszhez és Rogánhoz is köthető

Az iszlám országokra összpontosító, itthon bejegyzett Arton Capital Kft. háttere is átlátható.

Ennek a cének a jogi képviselője Kosik Kristóf, aki Habony Árpád jogi képviselője is.

De Kosik dolgozott a parlamenti Fidesz-frakciónak is, Rogán Antal polgármestersége alatt pedig a belvárosi önkormányzat cégeinek is.

3. Vajnával és Habonnyal mulatott

A VolDan Investments Ltd, amihez a balkáni és a volt szovjet országok tartoznak viszont nem biztos, hogy olyan nagyon megfelel ennek a feltételnek. A Heti Válasz szerint a VolDan mögött egy grúz-izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli és a budapesti metrókijárók Princess pékségeit üzemeltető, hasonló hátterű Michael Gagel áll.

A lap szerint a két úr „legközvetlenebb családtagjai” a Facebook-profiljuk alapján kapcsolatban állnak Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalai Viviennel (a TV2 új hírigazgatójával) és Kaminski Fannyval (Habony Árpád volt feleségével).

Gagel ráadásul 2014 májusán közös Instagram-partifotón bukkant fel külföldön Habony Árpáddal és Andy Vajnával, a Cannes-tól nem messzi Antibes városában lévő Hotel Du Cap-Eden-Roc-ban mulattak egy Amerikában élő magyar színésznővel.

Andy Vajna és Habony Árpád 2015 februárjában még csak tervezték a tévé megvásárlását
photo_camera Andy Vajna és Habony Árpád mellett jobbra Michael Gagel áll (Fotó: zitavass / Instagram)

Kicsi a világ.

(via Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.