Ugyanaz az ember a jogi képviselője az egyik nagy letelepedési kötvényeket forgalmazó cégnek, mint Habony Árpádnak

POLITIKA
2016 március 17., 8:45
comments 180

A Heti Válasz szerint mindhárom letelepedési kötvényeket forgalmazó nagy cég hátterében olyan figurák forgolódnak, akik Orbán Viktor magát nem közszereplőnek tekintő informális, de befolyásos tanácsadójához köthetők.Az európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért váltható ki 2013 óta, és óriási üzlet a forgalmazói jogosítványhoz jutott, pályáztatás nélkül helyzetbe hozott cégeknek, mik ügyletenként 80-90 ezer eurót kasszíroznak, sokkal többet, mint ami az állam haszna.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy a program indulása óta 74-95 milliárd forintot tettek zsebre a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek. Nemrég két újabb offshore céget engedtek be az üzletbe.

A három cég mögött álló emberek más-más módon kapcsolhatók Habony Árpádhoz.

1. Habony volt az összekötő

A törvény előírja, hogy a cégek tulajdonosi háttere átlátható legyen, és a piacot lefedő három nagy szereplő közül a BorsodChem tulajdonosaihoz köthető, a kínai piaccal foglalkozó kajmán-szigeteki HSSDF tulajdonosi viszonyai át is tekinthetők. A lap szerint Habonyt a HSSDF-fel az köti ösze, hogy a cég kínai vezetői 2013-ban a befolyásos tanácsadó bevonásával akarták a TV2-t megvásárolni az akkori német tulajdonosától.

2. Habony jogi képviselője a Fideszhez és Rogánhoz is köthető

Az iszlám országokra összpontosító, itthon bejegyzett Arton Capital Kft. háttere is átlátható.

Ennek a cének a jogi képviselője Kosik Kristóf, aki Habony Árpád jogi képviselője is.

De Kosik dolgozott a parlamenti Fidesz-frakciónak is, Rogán Antal polgármestersége alatt pedig a belvárosi önkormányzat cégeinek is.

3. Vajnával és Habonnyal mulatott

A VolDan Investments Ltd, amihez a balkáni és a volt szovjet országok tartoznak viszont nem biztos, hogy olyan nagyon megfelel ennek a feltételnek. A Heti Válasz szerint a VolDan mögött egy grúz-izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli és a budapesti metrókijárók Princess pékségeit üzemeltető, hasonló hátterű Michael Gagel áll.

A lap szerint a két úr „legközvetlenebb családtagjai” a Facebook-profiljuk alapján kapcsolatban állnak Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalai Viviennel (a TV2 új hírigazgatójával) és Kaminski Fannyval (Habony Árpád volt feleségével).

Gagel ráadásul 2014 májusán közös Instagram-partifotón bukkant fel külföldön Habony Árpáddal és Andy Vajnával, a Cannes-tól nem messzi Antibes városában lévő Hotel Du Cap-Eden-Roc-ban mulattak egy Amerikában élő magyar színésznővel.

Andy Vajna és Habony Árpád mellett jobbra Michael Gagel áll (Fotó: zitavass / Instagram)

Kicsi a világ.

(via Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt