Annyira horthysta szellemben építik újra a Várat, hogy a Nemzeti Hauszmann Terv testületének három tagja is felmondott

2016 március 18., péntek 19:18
469

Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista a Budai Vár újjáépítéséről szóló Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének voltak a tagjai, március 3-án küldték el lemondó levelüket Lázár János miniszternek, írja az Index.Ebben igen keményen fogalmaznak. 

"Egyenesen bűn a várnegyed és a várpalota egész nemzetet szolgáló, sikeres kulturális-tudományos hasznosításával szemben a kulturális és tudományos intézmények kitelepítése, ellehetetlenítése, és az ide nem való kormányzati funkciók tervezett helyükre telepítése.

(...)

Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását."A társadalmi testület tagjait Lázár 2014 októberében kérte fel a Nemzeti Hauszmann Terv munkájában való részvételre. Azt írják, gyorsan kiderült számukra, hogy a kormány nem fog konzultálni a testülettel, több épület újjáépítéséről a testület megkérdezése nélkül döntött. Arról is csak sajtóközleményekből értesültek, a kormány két minisztériumot is a Várba akar költöztetni. A három tag úgy látja, az egész város szerkezetére, közlekedésére, területhasználatára, kulturális életére, idegenforgalmára is rossz hatással lesz a Vár, illetve a Városliget átalakítása.

(Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt