Hármasügynök lett a német titkosszolga, mert otthon nem értékelték eléggé a munkáját

külföld
2016 március 18., 10:36
comments 47

Egy német titkosszolgálati alkalmazott azért kezdett el az amerikaiaknak és az oroszoknak is kémkedni, mert úgy érezte, nem értékelik eléggé a munkáját, ami egyébként sem jelentett már számára kihívást.

A 32 éves Markus Reichel titkosügynököt csütörtökön ítélték nyolc éves börtönbüntetésre, amiért több mint 200 titkos iratot adott át a CIA-nek, és hármat megpróbált az oroszoknak is eljuttatni.

Reichelt 2008 és 2014 között volt a német titkosszolgálat (BND) alkalmazásában, de csak nagyon alacsony beosztásban.

"Senki sem bízott rám semmit a BND-ben. A CIA-nál bezzeg egészen máshogy volt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem esett jól."

A bíró ugyanakkor kétségeit fejezte ki Reichel motivációjával kapcsolatban, és rámutatott, hogy Reichelnek bizonyára az a 90 000 euró is jól esett, ami szolgálataiért kapott a külföldi titkosszolgálatoktól.

A férfi egyébként elég egyszerű múdszerrel dolgozott. Munkaidőben lemásolt mindenféle titkos iratokat, és elküldte ezeket a CIA-nál dolgozó kapcsolattartóinak. A fizetségéért Ausztriába kellett utaznia, ahol titkos postafiókokban várta a pénz.

Az amerikaiak egyébként leginkább annak a német parlamenti bizottságnak a munkájára voltak kiváncsiak, amelyik az amerikai NSA-botránnyal foglalkozott.

Reichel végül akkor bukott le, amikor 2014 májusában a müncheni orosz konzulátusnak küldött emailben felajánlotta szolgálatait az oroszoknak is. 

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.