Meghalt Guido Westerwelle, korábbi német liberális külügyminiszter

2016 március 18., péntek 16:04
28

Hosszú betegség után, 54 évesen halt meg Guido Westerwelle volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke. Leukémiában szenvedett, a kölni egyetemi klinikán halt meg.

A melegségét vállaló politikus élettársával, Michael Mronz-zal közösen ezt írta:

"Küzdöttünk. A cél közel volt. Hálásak vagyunk a közösen eltöltött, hihetetlenül csodálatos időért. A szerelem megmarad."

Mronz és Westerwelle.

Guido Westerwelle 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. Az Angela Merkel vezette jobbközép-liberális koalíciós kormányban a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget töltötte be. A párt a 2013-as Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt - a szavazatok 4,8 százalékát szerezte meg -, és így 64 év után kiesett a parlamentből. Guido Westerwelle ezután visszavonult a politikából. Betegségére 2014-ben derült fény.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt