Rekordon a kakapóállomány

természet
2016 március 18., 17:31
comments 38

Fél évszázada nem látott méretűre duzzadhat idén a nagyon ritka és kihalás fenyegette kakapó (bagolypapagáj) populációja Új-Zélandon. Az új-zélandi kakapótenyésztési programja 1995-ben indult, azóta 49-ről 125-re nőtt a felnőtt bagolypapagájok száma az országban.

Ez a vidáman szökdécselő kakapo tán még nem is sejti, hogy kipusztulhat :(
photo_camera Ez a vidáman szökdécselő kakapo tán még nem is sejti, hogy kipusztulhat :(

A kizárólag Új-Zélandon honos bagolypapagáj (Strigops habroptilus) röpképtelen, kellemetlen szagú éjszakai madár, többnyire fák gyökerei közötti üregekben él. Testtömege a két kilogrammot is meghaladhatja, testhossza 50-60 centiméter, és a hím nagyobb, mint a tojó. Bogyókkal, hajtásokkal táplálkozik, de néha rovarokat, gyíkokat is elfog. Szeme körül a tollak körben helyezkednek el, ezért is emlékeztet bagolyra.

Korábban azt hitték, hogy kipusztult, de 1976-ban véletlenül találtak néhány egyedet.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.