Svédország az Európai Unió segítségét kéri a homárinvázió elleni harcban

természet
2016 március 18., 12:15
comments 72

A mindannyiunkban élő kiskamasz humorigényét tökéletesen kielégítő hírrel szolgált a Magyar Távirati Iroda. Vastag, ferde betűkkel jelöltük, hol kell idiótán vihogni:

Svédország azt kérte pénteken az Európai Uniótól, hogy segítsen feltartóztatni az amerikai homárok invázióját, ami akár európai társaik kihalását is okozhatja.

A svéd környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy az utóbbi években több mint 30 amerikai homárra bukkantak az ország nyugati partjainál, ami azért veszélyes, mert a Maine-i homárként is ismert homárfajta olyan betegségeket és élősködőket hordoz, amelyek átterjedhetnek az európai egyedekre, megtizedelhetik az őshonos homárállományt.

A tárca ezenkívül attól is tart, hogy a homárfélék kereszteződésének "negatív genetikai hatásai" lehetnek, az európai fajták fennmaradását fenyegethetik.

Svédország azt kérte Brüsszeltől, hogy minősítse idegen fajnak az amerikai homárt és tiltsa meg az élő egyedek behozatalát az Európai Unióba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.