Csak 16 százalék szerint csökkent a korrupció a baloldal leváltása óta

POLITIKA
2016 március 19., 16:55
comments 196

A Publicus kutatóintézet a magyarok és a politikai korrupció viszonyáról készített közvélemény-kutatást. 

A legérdekesebb eredmények:

A lakosság 16 százaléka vélekedik csak úgy, hogy több volt a korrupció 2010 előtt mint azóta. (2010-ben bukott meg a baloldali kormány, és lett miniszterelnök Orbán Viktor.) 30 százalék szerint a Fidesz kormányzása óta több a korrupció, 40 százalék szerint ugyanannyi volt akkor és most. 15 százalék nem tudta eldönteni.

Nem a korrupciót tartják a magyarok a legnagyobb gondnak most. Amikor az ország 3 legnagyobb baját kellett felsorolni, akkor a legtöbbször (46%) a szegénységet említették, majd a munkanélküliség jött (30%), aztán az egészségügy (29%), az oktatás (21%), a menekültek (17%) és a korrupció csak 13% szerint van benne az első három legnagyobb gondban.

Arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb, 17% azt mondta, hogy általában a fideszesek, 12% szerint mindegyik politikus az, 7% szerint a szocialisták és 5% szerint Orbán Viktor.

69% szerint olyan sok korrupciós ügy van, hogy már nem is bír rájuk figyelni. Olyan sok, hogy 47% nem is ezt nézi, amikor szavaz. 

A lakosság többsége szerint az utóbbi időben felmerült korrupciógyanús esetek mögött valódi korrupció van, de a Fidesz-szavazók között sokkal kisebb az ezzel egyetértők aránya. 

A fideszesek többsége a stadionépítések, a trafiktörvény, a MET körüli ügyek esetében nem lát korrupciót. Míg az MNB körüli ügyek, Andy Vajna TV2-s hitele, a földárverések lebonyolítása, és a politikusok családtagjainak és politikailag lojális cégek gyanús közbeszerzései esetében a fideszesek többsége is elhiszi, hogy korrupció történt, de még mindig kevésbé hiszik ezt, mint az összes többi párt szavazói, vagy a szavazni nem akarók.

(publicus.hu)



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.