Egyre több a női főhős, és ez a fiúknak is jó

FILM
2016 március 19., 17:04

A gyerekeink egészen más történeteken nőnek fel, mint mi. Hőseik sokban különböznek a mi gyerekkorunk hőseitől.

A megmentésre váró, kastélyszobába zárt, vagy elrabolt királylányok, a délceg királyfiak és agyafúrt szegénylegények felett részben eljárt az idő. A hasonló kliséket ma már át lehet hágni, sőt érdemes is. Sőt, nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan a kifejezetten lányoknak, vagy fiúknak szóló történetekből is egyre kevesebb lesz. A nyávogó hangú, rózsaszín fantázialényekről és a deltás felsőtestű, zengő baritonhangon megszólaló, gépekről szóló mesék még tartják magukat, de már nem sokáig.

Nem érdemes ugyanis olyan meséket kitalálni, ami a gyerekek egy jelentős részét eleve nem érdekli.

Márpedig ha egy történet túl fiúsnak, vagy túl lányosnak tűnik, az eleve elutasítást vált ki a gyerekek többségéből. A legtöbb gyerek ránézésre tudja, hogy ami kék, férfihangon beszél, harcos, vagy gép a főszereplője, az fiús, ami rózsaszín, lovakról, vagy hercegnőkről szól, az lányos, és ha nem azt kapja, amit szokott, megszokásból rávágja: ez bizony nem neki szól.

Sokszínűség az új jelszó

A sok szempontból kivételes Harry Potter történetek egy generáció világképét megváltoztató világsikerek lettek, és kivételesek a (női) szereplők sokfélesége miatt is. Aztán jött a szintén generációs alapélményként jegyzett női főhősös Jégvarázs, vagy az Éhezők viadalának diadalmenete.

Ezek a kasszasikerek egyszerre jelzik és elő is mozdítják a változást, amelynek hullámára a Star Wars-széria is felült tavaly. Nekik is megérte.

Vajon ki gondolta volna, hogy 2015 telén egy női főszereplős film dönt meg minden bevételi rekordot, és kisfiúk tömegei sóvárognak majd női karakteres játékok után? Nem sokan. Ahogyan azt sem láttuk jönni, hogy rengeteg lány akart Reynek öltözni a farsangra. Pedig így lett, mégha a játékgyártók kicsit lassan is reagálták le, hogy bizony Rey is van akkora sztár, mint az új főgonosz, Kylo Ren.

Egyre több történet főszereplői lányok, és nem a megmentésre váró fajtából

Hermione Granger, Katniss Everdeen, Rey, a Mad Max Furiosája, vagy akár a Trónok harca szokatlanul sokszínű és különleges női főszereplői már egészen újszerű, és újszerűen ábrázolt női hősök, karakterek, példaképek.

És ami a legfontosabb: nemcsak a lányok, nők számára azok.

Ezek az új történetek megtanítják a fiúkat és férfiakat női főhősöknek drukkolni, az ő bőrükbe bújni. Ez korábban szinte teljesen elképzelhetetlen volt.

A San Diego-i Egyetem nők filmes és tévés reprezentációját kutató intézete szerint 2015-ben minden korábbinál több női főszereplős filmet mutattak be a mozikban, közöttük olyan legdrágább, legtöbbet díjazott, legnagyobb bevételt hozó leg-leg filmekkel, mint a Star Wars, a Mad Max, az Éhezők viadala, a Joy, a Carol, vagy az Agymenők.

Igaz, áttörésről így sem nem beszélhetünk, mert az összes film négyötödében még mindig (zömmel fehér) férfiak játszották a főszerepet, de annyi bizonyos, hogy

megdőlt az a régi vélelem, hogy a közönség kevésbé kíváncsi a női főszereplős filmekre,

vagy, hogy nő főszereplőkkel csak kifejezetten harmincas-negyvenes nőknek szóló, női sorsokat boncolgató, pszichologizáló filmeket érdemes készíteni.

Ezek óriási változások. Ha a filmipar továbbra is ezen az úton marad - márpedig miért ne tenné, hiszen gyorsan kiderült, ez nagyon is kifizetődő -, azzal a gyerekeink számára teljesen új esélyek, példaképek és világok nyílnak meg.

Kép: starwars.com


<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.