A szír kormány halogatná a béketárgyalásokat, az ellenzék tiltakozik

De tiltakozott ez ellen az ENSZ különmegbízottja, Staffan de Mistura, aki előzőleg harminc kérdést tett fel a tárgyalófeleknek arról, hogy hogyan képzelik a konfliktus rendezését. A szaúdiak szponzorálta ellenzéki csoport, a Tárgyalási Főbizottság jelezte is, hogy már hétfőn vagy kedden átadják "világos" válaszaikat Misturának.

Velük ellentétben a szír kormány, amely eddig érdemben csak a békefolyamat elveiről és a procedurális kérdésekről vallott nézeteit fejtette csak ki, most a következő tárgyalási forduló elhalasztását kezdeményezte. Két hét szünetet kértek arra hivatkozva, hogy így a tervezett április 4. helyett az Aszad elnök által április 13-ra kitűzött választás után tarthatnák a következő fordulót.

Ennek a rezsim szempontjából nyilván van értelme:

kizárt, hogy április 13-án tiszta, vagy akár csak minimálisan is reprezentatív, vagy kicsit is tiszta választást lehetne tartani.

Ez persze nem akadályozná a rezsimet abban, hogy önmagát hirdesse a szír nép egyedüli legitim képviselőjének a tárgyalásokon. (Via MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.