Akkora volt a tőzsdepánik Kínában, hogy az amerikaiaktól kértek segítséget

gazdaság
2016 március 21., 06:25
comments 32

"Hálásak lennénk a sürgős segítségért" - ezzel a tárggyal küldött emailt 2015. július 27-én az amerikai szövetségi jegybanknak a kínai nemzeti bank. Aznap 8,5 százalékot zuhant a kínai tőzsdeindex, ezért a kínai nemzeti bank New York-i irodavezetője, Szung Hsziang-jen a Fed, az amerikai jegybank segítségét kérte. "Az elnököm szeretne tanulságokat levonni a sikeres tapasztalataikból" - írta levelében, amiben az 1987-es amerikai tőzsdepánik, a Fekete Hétfő idején kidolgozott intézkedések forgatókönyvét kérte.

A Reuters birtokába került levelet sem a kínai, sem az amerikai jegybank nem kívánta kommentálni, így az sem derülhetett ki, hogy először kért-e amerikai segítséget Kína egy piaci pánik kezeléséhez, vagy már korábban is együttműködtek a világgazdaságot is fenyegető helyzetek kezelésében.

A kínai gazdaság ugyanis már akkora része a világgazdaságnak, hogy egy kínai tőzsdepániknak továbbgyűrűző hatásai vannak. Így volt ez tavaly is, amikor a kínai tőzsdék összeonlása világszerte az indexek zuhanásával járt. Így nem is csoda, hogy a Fed pár órán belül meg is küldte az intézkedéseivel kapcsolatos nyilvános dokumentumokat.

A kínai tőzsdepániknak amúgy valós hatásai is voltak - ezek miatt halasztotta el tavaly szeptemberben a Fed azt az alapkamatemelést, amire pedig minden elemző számított.

A most nyilvánosságra került dokumentumok pedig azt bizonyítják, hogy bár a kínai vezetés annak idején nyilvános kommunikációjában igyekezett jelentékteleníteni a pánikot, valójában nagyon is aggódott folyamatok miatt.

Amit végül tényleg a Fed 1987-ben kidolgozott módszerével kezeltek:

pánikszerűen csökkenteni kezdték a jegybanki alapkamatot, hogy ezzel befektethető forrásokat szabadítsanak fel, illetve vásárlóként is beavatkozott a piacon.

(Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.