Kicsit kevésbé bíznak az oroszok Putyinban, mint tavaly ilyenkor

A független orosz kutatóintézet, a Levada minden évben felméri, hogy az orosz lakosság mennyire tartja megbízhatónak Vlagyimir Putyin államfőt. 

És idén az jött ki, hogy az oroszok 73 százaléka tekint így elnökükre, míg tavaly ilyenkor ez az arány 83 százalék volt. Persze ez még mindig nagyon erős arány, amit alighanem a gazdasági nehézségek cibálhattak meg egy kicsit, és szó nincs arról, hogy bármi veszélyeztetné Putyin hatalmát az országban. 

A Washington Post cikke kitér arra is, hogy az orosz közvélemény még akkor is rendre kitart Putyin mellett, amikor amúgy nem elégedettek a politikai és gazdasági folyamatok irányával. Az elmúlt évek több közvélemény-kutatása is rámutatott erre az összefüggésre. 

A Levada kérdezte most az oroszokat a BCC dokumentumfilmjéről is, ami Putyin korrupciós vádjával és családjának, barátainak mesés gazdagodásával foglalkozott, és ami miatt még kisebb diplomáciai csörtére is sor került. Ugyanakkor a megkérdezettek oroszok 58 százaléka nem is hallott az egészről korábban, a válaszadók több mint fele pedig úgy vélte, hogy csak Oroszország, illetve Putyin elleni rágalmakról van szó. 

Az is látszik, hogy Putyin megítélése romolhatott ugyan az össztársadalomban egy kicsit, de tavalyhoz képest többen, 57 százalék helyett 65 százalék szeretné, ha a következő ciklusban is ő maradna az elnök. (Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.