Napi 88 ezer forintra jön ki egy dolgozói éjszaka az MNB kastélyában

gazdaság
2016 március 21., 10:35
comments 134

Új részleteket tudott meg az Index Nyikos László, Magyar Nemzeti Bank egyetlen ellenzéki, jobbikos fb-tagjának jelentéséről, amit egyébként a kormánypárti elnök, Papcsák Ferenc egyelőre nem enged nyilvánosságra hozni. (Ebből derült ki az is, hogy az Eiffel Palace fejlesztőinek ciprusi cége éppen annyi, 3 milliárd forint osztalékot vett ki, amennyivel a piaci árnál többért vette meg a luxusingatlant az MNB.) 

photo_camera

Nyikos szerint a tiszaroffi MNB-kastélyban működő dolgozói szálloda nagyjából egynegyedes kihasználtsággal ment: 2015-ben 8305 vendégéjszakát töltöttek ott, és 3791 szobakiadás történt, miközben a teljes kapacitás a 45 szobás hotelben a teljes évvel számolva 16 425 szobakiadást tett volna lehetővé. A kihasználtság tehát 23,1 százalékos volt, miközben a piaci alapon működő magyar 3-4 csillagos szállodák kihasználtsága 50-60 százalék között mozog a KSH adatai szerint.

A Matolcsy György-vezette jegybank 2015-ben 358,5 millió forintot költött a kastélyra (egy évvel korábban 415 millió forintért vették), amelyből a teljes üzemeltetést, a műemlék állagmegóvását, a képzéseket és a dolgozók fizetését is finanszírozták. Nyikos László ebből úgy számolt, hogy 

88 ezer forintra jön ki az egy vendégszobára jutó napi költség.

Ez azért is érdekes, mert mielőtt az MNB átvette volna a Borbély-kastélyt, 28 és 62 ezer forint között lehetett kivenni itt szobát egy éjszakára, de a 62 ezres ár már a lakosztályra vonatkozott.

A kastély épületcsoportja hat épületből áll, ebből négyet már lepasszoltak a közvagyon jellegüket elvesztő alapítványainak.

(Index)

UPDATE: Az MNB hozzánk is eljuttatott levélben jelezte, nem ért egyet a cikk állításaival. 

A jegybank szerint nem stimmel a napi 88 ezres összeg, mert Nyikos "félrevezető tájékoztatást adott" az üdülő üzemeltetéséről, továbbá: "az üdülő kihasználtságát nem lehet egy egész évben nyitva tartó szálloda kihasználtságához hasonlítani, figyelemmel arra, hogy intézményi képzési és szabadidő központról van szó, a vendégek fogadása elsősorban az iskolai szünetek idejére koncentrálódik, az épületben pedig főként képzési és oktatási programok megvalósítása zajlik. A meghirdetett képzési időszakokban a kihasználtság a hasonló célú képzési központok kihasználtságához hasonlítható." Továbbá az MNB szerint a tiszaroffi kastély nem luxusüdülő, hanem "elsősorban képzési és oktatási központként funkcionál".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.