Az NVB ezeket a módosításokat javasolja a kormánynak, hogy ne lehessen megint nagydarab emberekkel aláásni a demokráciát

politika
2016 március 22., 14:14
comments 74

A Nemzeti Választási Iroda mellett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is elküldte a kormánynak a népszavazás törvény módosításairól szóló javaslatait.

Patyi András NVB-elnök azt írta, miután Orbán Viktor és Trócsányi László igazságügyi miniszter felkérte az NVB-t, hogy a február 23-ai események okán tekintsék át a népszavazási eljárás szabályait, és tegyenek javaslatot a módosításokra, a testület tagjai szakmai egyeztetést tartottak, és több megoldási lehetőséget tartalmazó javaslatcsomagot dolgoztak ki.

Mint az NVB elnöke írta, a testület nem támogatott olyan megoldásokat – mint például a kezdeményező választópolgárok számának növelése vagy illetékfizetési kötelezettség bevezetése –, amik bármilyen módon megnehezítenék a népszavazási kérdés benyújtásának feltételeit.

A bizottság tagjai abban is egyetértettek, hogy a népszavazási kérdések hitelesítésével kapcsolatos eljárások jogerős lezárásának pontos szabályozása alapvető követelmény, ezért a bizottság felvetette, hogy a Kúria eljárása legalább részben legyen nyilvános, azaz a bíróság nyilvánosan döntsön a felülvizsgálati kérelemről, és a döntését nyilvánosan hirdesse ki. Egy másik felvetés szerint a Kúriának rá kellene vezetnie a jogerőre emelkedés időpontját a közzétett végzésre.

Technikai megoldásként merült fel a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapun keresztül történő benyújtása is ezt az NVI is javasolta.

A bizottság több tagja a párhuzamossági moratóriumot fenntartaná, de azt nem a népszavazásra javasolt kérdés benyújtásának időpontjához kötné, vagyis a tárgyköri védettség az elsőként jogerősen hitelesített kérdéshez, a jogerő időpontjához kötődne.

Ez a javaslat a népszavazást kezdeményezők számára párhuzamos aláírásgyűjtésre adna lehetőséget, aminek előnye, hogy megszüntetné a kérdés benyújtásakor a szervezők között fennálló versenyt, és versenyhelyzetet csak a 200 ezer aláírás összegyűjtése közben teremtene.

A bizottság megfontolásra javasolta azt is, hogy a párhuzamossági moratórium beálltát a lehető legkésőbbi időponthoz, az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatához kössék.

Ezeken túl a bizottsági javaslatcsomag több olyan törvénymódosítást vetett fel, amiket az országos népszavazás jogintézményének előrelátható és biztonságos működéséhez az NVB tagjai elengedhetetlenül szükségesnek tartottak – áll a közleményben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.