Csapást mértek a terroristák Európa fővárosára

Terrorizmus
2016 március 22., 13:48
comments 526
  • Legalább 34 embert megöltek terroristák kedden Brüsszelben, az EU és a NATO székhelyén.
  • Két robbanás történt a belga főváros nemzetközi repülőterén, majd egy következő egy metrómegállóban, az EU-negyed közepén.
  • UPDATE: Délután az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget.

Reggel nyolckor egymás után két robbanás rázta meg Zaventemet, Brüsszel nemzetközi repülőterét. Tanúk beszámolója szerint a robbanások előtt lövöldözés is volt, és arab nyelvű kiabálás hallatszott. A támadásban legalább 14 ember életét vesztette, sok a sebesült is. A nyomozás eddigi állása szerint öngyilkos merénylők robbanthattak. A helyszínen lőfegyvereket és öngyilkos merénylethez használatos mellényeket is találtak. A merényletkor két magyar állampolgár is megsérült.

photo_camera

1 óra 11 perccel később újabb merényletet követtek el Brüsszelben, ezúttal a Maalbeek metróállomáson. Az állomás Brüsszel központi részén van, az EU-s intézmények székházainak és követségi épületek közvetlen közelében. Ebben a merényletben legalább 20-an vesztették életüket.

photo_camera

Később a belga rendőrség még két gyanús csomagot robbantott fel a városban, egyet a királyi palota, egyet pedig egy brüsszeli egyetem közelében. Egyelőre nem világos, hogy az elhagyott csomagokban valóban bomba volt-e. Szintén találtak egy gyanús csomagot egy Brüsszelből Amszterdamba tartó vonaton is.

A merényletek nyomán egész Európában megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Budapesten a repülőtér, a metróvonalak és a Kossuth tér őrzését erősítették meg.

A belga hatóságok a merényletek után azt javasolták a brüsszelieknek, hogy ne lépjenek az utcára. Leállították a város teljes tömegközlekedését. A túlterheltségtől leállt a GSM-szolgáltatás is a városban.

Kedd délután az Iszlám Állam vállalta a merényletet. Ugyanaz a Szíriában és Irakban állam alapításán ügyködő terrorszervezet, amely a november 13-i párizsi merénylet mögött is állt.

A támadás összefüggésben lehet azzal, hogy a múlt héten a belga rendőrség kétszer is rajtaütött terroristák rejtekhelyén Brüsszelben, és pénteken elfogták Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek egyetlen még életben lévő elkövetőjét. A mostani támadásokat lehet bosszúként is értelmezni, de az sem kizárt, hogy az Iszlám Állam attól tartott, Abdeslam felfedi kapcsolatait, így öngyilkos merényletekkel felszámolták a sejtjeiket, mielőtt a rendőrség tört volna rájuk.

Az Iszlám Államot az utóbbi fél évben rendszeresen bombázták amerikai, brit, francia, holland, dán, ausztrál és orosz gépek is, szárazföldi háborút vív ellenük az iraki kormány illetve kurd csapatok Irakban és Szíriában is. Ennek ellenére a szervezet nem tört meg, és Líbiában még terjeszkedni is képes volt az elmúlt hónapokban.

Az Iszlám Állam a párizsi merénylet előtt egy orosz utasszállító egyiptomi felrobbantásáért is felelősséget vállalt. A török hatóságok szerint szintén ez a szervezet követett el több törökországi merényletet is, többek között a szombati isztambuli robbantást is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.