Testvérek voltak a reptéri robbantók

külföld
2016 március 23., 06:17
comments 389
photo_camera

A belga rendőrség szerint a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényleteket az el-Bakraui néven ismert testvérek követték el, akik már ismertek voltak a hatóságok előtt. 

RTBF belga közszolgálati adó szerint a testvérpár már szerepelt a rendőrség nyilvántartásában korábbi bűnycselekményeik miatt. Most kiderült, hogy az el-Bakraui fivérek kapcsolatban álltak a párizs merényletek elkövetőivel is. 

 

 RTBF szerint Kalid el-Bakraoui hamis néven bérelt lakást azon brüsszeli környéken, ahol múlt héten a belga rendőrség megölt egy fegyverest. 

photo_camera

A képen világos ruhát viselő harmadik gyanúsítottat még keresik. Szerdára őt is azonosították: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure nevű lap szerint. 

Najim Laachraoui a múlt héten elfogott Salah Abdeslammal is kapcsolatban állt. Tavaly szeptermberben Magyarországon is jártak

Az el-Bakraui testvérekhez hasonlóan Laachraoui is csomagszállítóra rakta a táskáját, de az utolsó pillanatban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A brüsszeli hatóságok legutóbbi közleménye szerint a keddi robbantásokban 34-en haltak meg, 250-en pedig megsebesültek. A belga fővárosban kedden délelőtt először két bomba robbant a Zaventem reptéren, majd egy harmadik Maelbeek metróállomásnál, az uniós negyed közelében. 

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma arra figyelmeztette az Európába utazókat, hogy terrorista csoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeljövőben Európa-szerte. 

A kiadott figyelmeztetés a június 20-ig tartó időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra. (BBC/Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.