Elkapták a harmadik brüsszeli terroristát

Najim Laachraoui-t, aki kedden elmenekült a brüsszeli reptérről,  Brüsszel Anderlecht nevű külvárosában kapták el a rendőrök. A hírt a belga hatóságok is megerősítették. 

Najim Laachraoui a múlt héten elfogott Salah Abdeslammal is kapcsolatban állt. Valószínűleg tavaly szeptermberben Magyarországon is jártak. A belga hatóságok szerint a férfinak köze lehetett a novemberi párizsi merényletek előkészítéséhez is. 

Egy flamand újságíró szerint Laachraoui-t egy pizzériában fogták el. 

A hatóságok szerint Laachraoui ősszel hamis személyivel utazhatott Budapestre: múlt héten, Salah Abdeslam elfogása után a belga főügyész arról beszélt, hogy a párizsi merényletek előtt a terrorista kétszer is járt Magyarországon. A kocsiban pedig két másik férfi is utazott vele, akik kamu személyigazolványokat használtak. A DNS-vizsgálatok szerint Laachraoui használhatta az utazáshoz a Soufiane Kayal álnevet.

A nyomozók szerint Laachraoui 1991-ben született, majd 2013-ban utazott ki Szíriába. 

Kedden az el-Bakraui testvérekhez hasonlóan Laachraoui is csomagszállítóra rakta a táskáját, de az utolsó pillanatban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet. 

A belga rendőrség kedden hajtóvadászatot indított Laachraoui után, miután a társai felrobbantották magukat a Zaventem reptéren, ahol legalább 11 ember vesztette életét. (Guardian)