Felmentették a rendőröket, akik a vád szerint megtámadtak egy arab sakkvezetőt

bűnügy
2016 március 23., 12:34
comments 64

A Szegedi Törvényszék szerdán első fokon felmentette a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a súlyos testi sértés kísérletének vádja alól azt a két rendőrt, akit Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012 júniusi bántalmazásával vádolt az ügyészség.

A bíróság az egyik rendőrt (aki azóta leszerelt) meg az arab férfi és társa elfogásában közreműködő taxist közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek találta. A rendőrt a törvényszék 220 napi, összesen 264 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, a taxist pedig 2 évre próbára bocsátotta – írja az MTI.

Szaúd Mohamed Al-Marzúki a 18 éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiú Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra. A két arab férfi egy vacsora után sétált vissza a szállodájukba, amikor intézkedni akartak az őket illegális bevándorlóknak vélő idegenrendészek.  

Az ítélet szerint a járőrözésük során illegális migránsokat kereső rendőrök azt hitték a két arab férfiról, hogy határsértők, az arab férfiak pedig úgy vélték, ki akarják rabolni őket, ezért futásnak eredtek.

A sértettet több 100 méteres autós és gyalogos üldözés után érték utol, miután egy taxi elé vágott. A férfit elmondása szerint a földre rántották, majd testét és fejét ököllel ütni, és rugdosni kezdték.

Tóth Tibor bíró kifejtette, a vádtól eltérően nem lehet megállapítani, hogy bármilyen módon bántalmazták volna az arab férfit. A bordatörése és más sérülései nem következhettek be olyan bántalmazás során, amiről az arab férfi beszélt. A szakértői vélemény szerint csak két apróbb felszínes sérülés volt az, amiről esetleg elképzelhető, hogy bántalmazás során keletkezhetett.

De a bíróság megállapította, hogy a jelzés nélküli szolgálati autót vezető rendőr a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szándékosan megszegte, ezzel veszélyhelyzetet idézett elő, amikor hirtelen, kis ívben a rohanó arab férfi elé kanyarodott, hogy így állítsa meg.

Az eljárás során a taxis arra hivatkozott, a rendőröknek segített, állampolgári kötelezettségét teljesítette, amikor autójával a sértett elé vágott. De a bíróság megállapította, a taxis egyértelműen anélkül avatkozott be a rendőri intézkedésbe, hogy arra felkérték volna.

A több mint 1 órás indoklásban a bíró közölte: az eljárásban háromszor hallgatták meg a sértettet, aki mindhárom esetben egymással és az objektív bizonyítékokkal ellentétes vallomást tett, ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a sértett annak igazolásául tette ezeket a vallomásokat, mert felismerte, jogszerűtlenül kivonta magát a rendőri intézkedés alól.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.