Egy kiszivárgott belsős Nézőpont-elemzés is igazolja, hogy a többség a tiltakozó tanárokkal van

2016 március 24., csütörtök 12:03
52

Az Index birtokába került egy februári, nem nyilvános, hanem csak belső használatra készült, úgy nevezett VIP-jelentés, amit a kormány- és közpénzközeli Nézőpont Intézet készített februárban. 

Ebből kiderül például, hogy a megkérdezettek kétharmada értett egyet a tiltakozó tanárok követeléseivel. 

De szóba került a tervezett terrorveszély miatti alkotmánymódosítás is, ami jogosítványokat adott volna a kormány kezébe, hogy jelentősen szűkítsék az állampolgárok szabadságjogait, ha szerintük a helyzet ezt indokolja. 

Ezt a megkérdezettek 44 százaléka nem támogatta, míg csak 42 százalék értett vele egyet. A teljes mértékben egyetértők (17%) és a teljesen elutasítók (29%) között még élesebb volt a különbség. Ez is vezethetett ahhoz, hogy az alaptörvény-módosítást végül levette csendben napirendről a Fidesz, igaz, most a brüsszeli támadások után ismét elővették a javaslatot. 

A kutatásból kiderült az is, hogy a határzár viszont működött, 80 százalékra nőtt a támogatóinak aránya. 

A legrosszabb a helyzet az oktatáspolitikában, a többség szerint a közoktatási reform alapvető céljaival sem ért egyet, mindössze a válaszadók harmada támogatta a reformokat.

60 százalékuk vélte azt, hogy túlzottan központosított lett a közoktatási rendszer. 

Az is kiderült, hogy sokan nem értenek egyet a kormány adópolitkájával sem, a megkérdezetteknek csupán 22 százaléka támogatta a jövedelemadó csökkentését, a többség, 62 százalék inkább áfacsökkentést szeretne. 

Persze a nyilvánosságnak ezt nem szabadna tudnia. Nekik a kormányközeli dezinformációs gépezet ilyen tökéletes ábrákat kínál:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt