Rendőri akció zajlik Brüsszelben, robbanások és lövések hallatszanak

Rendőrségi akció zajlik Brüsszel Schaerbeek negyedében. Három robbanásról számoltak be azok, akik a környéken vannak, ahol fegyverropogást is lehetett hallani. 

A belga hírügynökség szerint kommandósok ártalmatlanítottak egy férfit, akinél robbanószerek voltak és ellenkezett a rendőri intézkedéskor. 

A környéket lezárták, az arra közlekedő villamosról az utasokat leszállították és a szemtanúk szerint katonai járművek járják a környező utcákat. Az ott lakókat arra kérték a rendőrök, hogy ne hagyják el otthonukat. 

Ezen a videón látszik az ártalmatlanított férfi is, mellette egy aknakereső robot. A közszolgálati RTBF online kiadása szerint a férfi melletti táska robbanószereket tartalmazhat. 

Csütörtök este hat embert letartóztattak belga rendőrök a keddi brüsszeli terrortámadással összefüggésben. Az előző napi elfogások szintén Schaerbeek illetve Jette negyed környékén történtek. 

A hatóságok nagy mennyiségű robbanóanyagot és bomba készítéséhez szükséges eszközöket találtak olyan lakásokban, amelyek feltehetően öngyilkos merénylők használtak. 

UPDATE:  Schaerbeek polgármestere, Bernard Clerfayt szerint az akció lezárult, de a környéket továbbra is biztosítják. A férfit "áratlmatlanították", de életben van és jelenleg zajlik kihallgatása.   

(Independent via RBTF / Evening Standard)