Több embert letartóztattak Brüsszelben a keddi merényletek miatt

A belga rendőrség csütörtök este hat embert vett őrizetbe Brüsszelben , akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük lehet a keddi merényletekhez. Az akciót a Schaerbeek nevű körzetben hajtották végre. A gyanúsítottak kilétéről a hatóságok még nem osztottak meg információkat. A környéken lakók arról számoltak be, hogy a razzia során robbanásokat lehetett hallani. Az, hogy ezeket mi okozta, még nem tisztázott. 

Belga rendőrök akcióznak Brüsszel Schaerbeek nevű városrészén - Fotó: AFP/Nicolas Maeterlinck

Csütörtök este a francia rendőrség Párizs környékén is letartóztatott egy támadásra készülő terroristát. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint terrorcselekeményre készülő férfi francia állampolgár, és a terve előrehaladott szakaszban volt.

Mára kiderült, hogy a brüsszeli merénylők korábban kapcsolatban álltak a novemberi párizsi támadások elkövetőivel. A héten a belga hatóságok elismerték, hogy követtek el hibákat a támadók felkutatása során. 

Törökország nyilvánosságra hozta, hogy az egyik merénylőt, Brahim el-Bakraoui-t júniusban elfogták, majd azzal a figyelmeztetéssel adták ki Belgiumnak, hogy a férfi külföldi harcokban vett részt, de szerintük ezt a belgák nem vették komolyan. A biztonsági kamerák felvételei szerint el-Bakraoui volt az egyik férfi, aki kedden felrobbantotta magát a brüsszeli Zaventem reptéren. (BBC)