A Zikával fertőzött férfiak jobban járnak, hogy fél évig nem szexelnek védekezés nélkül

2016 március 26., szombat 18:24
89

Az amerikai egészségügyi hatóságok azt ajánlották a Zika-vírussal fertőzött férfiaknak, hogy legalább hat hat hónapig várjanak, amíg újra védekezés nélkül szexelnek valakivel. Volt olyan férfi, akinek a spermájából még 62 nappal a fertőzés után is ki tudták mutatni a kórokozókat. 

Azoknak a férfiaknak, akiknek terhes a partnerül azt tanácsolják, hogy húzzanak óvszert, esetleg próbálkozzanak orális vagy anális módszerekkel. De a legbiztosabb az, ha a terhesség ideje alatt egyáltalán nem szexelnek a partnerükkel. 

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja legújabb irányelveiben a betegséggel fertőzött nőknek pedig azt javasolja, hogy a betegség tüneteinek első megjelenésétől számítva legalább nyolc hetet várjanak, amíg megpróbálnak teherbe esni. Az orvosok szerint ezzel tudják biztosítani, hogy egészségesek tudjanak maradni a terhesség alatt, és a gyerekre se legyen káros hatással a betegség. 

Kisfejűséggel született gyerek Brazíliában - Fotó:Mario Tama/Getty
A Zika-vírust teszik felelőssé az újszülötteknél tapasztalható mikrokefália, azaz kisfejűség kialakulása miatt. A Zika főleg szúnyogcsípéssel terjed, de meg lehet kapni szexuális úton is.

Az Egyesült Államokban február óta 6 olyan esetet regisztráltak, amikor valaki szexuális úton kapta el. Általában olyan férfiak adták át a partnerüknek, akik nem sokkal korábban tértek vissza Latin-Amerikából. A járvány kitörése óta összesen 273 fertőzöttet találtak az Egyesült Államokban. Mindegyik esetben kiderült, hogy Latin-Amerikában jártak, vagy kapcsolatban voltak valakivel, aki onnan ért haza. ( AFP)