Elképesztően nagy erdőirtás készül Európa utolsó őserdejében

2016 március 26., szombat 16:22
226

A lengyel kormány nagy mértékű erdőirtást hagyott jóvá Európa utolsó ősi eredetű erdejében, a Białowieża-erdőben. Ez az egyetlen olyan európai terület, az európai bölény még szabadon él. A Bialowieza-erdő - Fotó: AFP/Ludmila Mitrega

A lengyel kormány azzal indokolja a fairtást, hogy az erdőt faszúk támadták meg, de a tudósok, környezetvédők és az Európai Unió mégis tiltakozni kezdett. 

Bölények a Białowieża -erdőben - Fotó: Biosphoto / David Allemand

Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter szerint csak így lehet megakadályozni, hogy az őshonos fajok eltűnjenek a területről. Ígéretet tett arra, hogy az irtás nem fogja érinteni az ősi eredetű területeket, amelyeket az Unesco 1979-ben a világörökség részévé nyilvánított.

Ugyanakkor a tervek szerint más területekről 180 ezer köbméternyi fát fognak kivágni a következő évtizedben, pedig ez első tervekben csak 40 ezer köbméter eltüntetése szerepelt.   

Aktivisták tüntetnek Varsóban a fakivágások ellen - Fotó: Celestino Arce/NurPhotoA Greenpeace aktivistái azzal vádolják a minisztert, hogy egyáltalán nem veszi figyelembe az állampolgárok, a tudósok, az Európai Bizottság és az Unesco tiltakozását. A szervezet szerint Lengyelország a fairtással megsérti a Natura 2000 program szabályait, ezért pedig eljárást kell indítani ellen. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt