Elképesztően nagy erdőirtás készül Európa utolsó őserdejében

külföld
2016 március 26., 16:22
comments 226

A lengyel kormány nagy mértékű erdőirtást hagyott jóvá Európa utolsó ősi eredetű erdejében, a Białowieża-erdőben. Ez az egyetlen olyan európai terület, az európai bölény még szabadon él. A Bialowieza-erdő - Fotó: AFP/Ludmila Mitrega

A lengyel kormány azzal indokolja a fairtást, hogy az erdőt faszúk támadták meg, de a tudósok, környezetvédők és az Európai Unió mégis tiltakozni kezdett. 

Bölények a Białowieża -erdőben - Fotó: Biosphoto / David Allemand

Jan Szyszko lengyel környezetvédelmi miniszter szerint csak így lehet megakadályozni, hogy az őshonos fajok eltűnjenek a területről. Ígéretet tett arra, hogy az irtás nem fogja érinteni az ősi eredetű területeket, amelyeket az Unesco 1979-ben a világörökség részévé nyilvánított.

Ugyanakkor a tervek szerint más területekről 180 ezer köbméternyi fát fognak kivágni a következő évtizedben, pedig ez első tervekben csak 40 ezer köbméter eltüntetése szerepelt.   

Aktivisták tüntetnek Varsóban a fakivágások ellen - Fotó: Celestino Arce/NurPhotoA Greenpeace aktivistái azzal vádolják a minisztert, hogy egyáltalán nem veszi figyelembe az állampolgárok, a tudósok, az Európai Bizottság és az Unesco tiltakozását. A szervezet szerint Lengyelország a fairtással megsérti a Natura 2000 program szabályait, ezért pedig eljárást kell indítani ellen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.