Szabadúszó újságíró volt a reptéri robbantás harmadik gyanúsítottja

külföld
2016 március 26., 15:00
comments 283

A keddi brüsszeli merényletek után sokáig ment a találgatás, hogy ki lehet az a világos ruhát vislő terrorista, aki a sötét ruhás társaival ellentétben nem robbantotta fel magát, hanem inkább lelépett a helysznről. A rendőrség szombaton jelentette be, hogy a kalapos arc nem más, mint Faycal Cheffou.

A belga rendőrség most terrorizmussal és gyilkossággal vádolja Fayçal Cheffou-t, akit sokáig mindenki csak „a kalapos emberként” emlegetett. Most kiderült, hogy ő látható a biztonsági kamerák felvételein, amint a keddi robbantás előtt besétál a két öngyilkos merénylővel a brüsszeli Zaventem repülőtérre. 

Amíg másik két másik merénylő, El-Bakraoui és Najim Laachraoui felrobbantották magukat, Cheffou valamiért meggondolta magát, és inkább elmenekült a helyszínről. A Le Soir nevű lap szerint Fayçal Cheffou-t később egy taxisofőr ismerte fel, aki a reptérre szállította a három terroristát. 

Cheffou-t két másik társával csütörtökön tartóztatták le két társával, Khalid A.-val és Mariam A.-val együtt. 

A férfi korábban szabadúszó újságíróként dolgozott. Akkor vált ismertté, amikor két éve egy videóriportot is készített, amiben azt kifogásolta, hogy a brüsszeli menekültszálláson a Ramadán vége előtt is szolgáltak fel ételt a menekülteknek.

A terroristát a rendőrség már hónapok óta megfigyelés alatt tartotta, mert dzsihádista toborzóként tartották számon. Korábban már többször letartóztatták, mert a Brüsszelbe érkező migránsokat azzal zaklatta, hogy csatlakozzanak radikális csoportokhoz. 

Brüsszel polgármestere, Yvan Mayeur Cheffou miatt már többször figyelmeztette a rendőröket, hogy egy veszélyes alakról van szó, ezért jobb lenne, ha letartóztatnák. A hatóság azonban nem hallgattak rá, csak annyi történt, hogy tavaly szeptemberben kitiltották a Maximilien parkból, ahol előszeretettel toborzott. 

Két éve pedig az egyik testvére jelentette fel a rendőrségen, mert attól tartott, hogy a férfi Szíriába akar utazni, csak várja az erre legmegfelelőbb pillanatot. (The Telegraph/Dailymail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.