Ferenc pápa: A menekültek túl sokszor találkoznak a halállal, vagy legalábbis szembesülnek az elutasítással

vallás
2016 március 27., 12:05
comments 155

A háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítését szorgalmazta vasárnapi húsvéti üzenetében Ferenc pápa, sürgetve a világban dúló megannyi konfliktus rendezését.

A katolikus egyházfő a hagyományokhoz híven húsvét vasárnapján a Szent Péter téren bemutatott ünnepi szentmisét követően a bazilika erkélyéről húsvéti üzenetet intézett a katolikus hívekhez, majd Róma városának és a világnak (Urbi et Orbi) szóló áldását adta.

Ferenc pápa. Fotó: AFP / Alberto Pizzoli.
photo_camera Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A pápa Twitter-oldalán délelőtt megjelent bejegyzésében azt írta:

„Jézus Krisztus feltámadt! A szeretet legyűrte a gyűlöletet, az élet diadalmaskodott a halál felett, a fény elűzte a sötétséget!”

Az üzenetében ugyanakkor több országot is felsorolt, ahol még viszályok osztják meg az embereket, ahol tömegek halnak meg vagy szenvednek. Hangot adott óhajának, hogy sikerüljön kialakítani a „remény ösvényeit” a „kedves Szíriának”, amit egy régóta tartó konfliktus, pusztulás marcangol, és ahol felbomlott a társadalom, lehetetlenné vált a civil lakosok békés egymás mellett élése.

Mint mondta, imádkozik a folyamatban lévő béketárgyalások sikeréért, hogy jó szándékkal és a felek együttműködése révén le lehessen majd aratni a „béke gyümölcseit”, és meg lehessen kezdeni egy „testvéri társadalom” felépítését.

Ferenc pápa reméli, hogy a Földközi-tenger térségében és a Közel-Kelet más részein is létrejön a „népek és kultúrák gyümölcsöző találkozása”. Az izraeli-palesztin viszony rendezéséhez szerinte le kell rakni egy igazságos és tartós béke alapjait, mégpedig közvetlen és őszinte tárgyalások eredményeként.

Arról is beszélt, hogy végleges megoldást kell találni az Ukrajnában zajló háborúra is, bátorítva a humanitárius segítséget, a fogva tartott emberek kiszabadítását.

A pápa az afrikai fegyveres viszályokra is utalt, külön említve Burundit, Mozambikot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt.

Megemlékezett a terrorizmus áldozatairól, megállapítva, hogy a „vak és kegyetlen erőszaknak ez a formája” továbbra is ártatlan emberek vérét ontja a világ legkülönbözőbb pontjain, mint ahogy az Belgiumban, Törökországban, Nigériában, Csádban, Kamerunban és Elefántcsontparton történt.

A menekültek ügyét is felkarolta üzenetében a katolikus egyházfő: reméli, a következő Nemzetközi Humanitárius Csúcstalálkozón az emberi életet és méltóságot helyezik a középpontba, és hogy olyan politikai irányvonalakat dolgoznak ki, amik képesek megvédeni a fegyveres konfliktusoknak, etnikai és vallási viszályoknak kitett embereket.

A pápa szerint nem szabad megfeledkezni azokról a férfiakról, nőkről és gyerekekről, akik egy jobb jövő reményében kelnek messzi útra, menekülve a háború, az éhség, a szegénység és a társadalmi igazságtalanságok elől. Mint mondta: „Ezek a fivéreink és nővéreink útjuk során túlságosan sokszor találkoznak a halállal, vagy legalábbis szembesülnek az elutasítással azok részéről, akik befogadhatnák, megsegíthetnék őket.”

Bárhol is fáradozzanak a „találkozás kultúrájáért”, csakis az igazságosság és a kölcsönös tisztelet szavatolhatja a lakosság lelki és anyagi jólétét – mondta Ferenc pápa.

A Szent Péter-bazilika körüli utcákon egyébként szigorú rendvédelmi szabályokat vezettek be, rendőrök és csendőrök védték a terepet. A biztonsági emberek mindenkit fémdetektorokkal vizsgáltak át, mielőtt beengedték volna a térre, ahol a hívők érkezésükkor csak a kordonok által határolt területen belül haladhattak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.