Játszótér mellett robbantottak Pakisztánban, több mint 60 áldozata van a merényletnek

külföld
2016 március 27., 19:19
comments 262

Folyamatosan derülnek ki a részletek a vasárnapi merényletről, amiről korábban mi is beszámoltunk. Lahor városában kora este történt a támadás, ekkor a park tele volt családokkal. Az áldozatok többsége nő és gyerek lehet. 

A helyi média szerint a terrortámadás elkövetését a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibán szervezethez köthető Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport vállalta. 

Az első értékelések szerint a Húsvét miatt a parkba látogató keresztény családok jelenthették az elsőszámú célpontot a terroristák számára. 

A robbanás a park bejáratához közel, a játszótértől nem messze történt. Szemtanúk beszámolója szerint olyan erejű volt a robbanás, hogy emberi testeket lehetett látni, amint felrepülnek a levegőbe. A lángok a fák koronájáig csaptak fel. 

A sérültek száma a 280-at is meghaladhatja, félő, hogy nőni fog még az áldozatok száma. 

A park környékére a katonaságot vezényelték ki, hogy fenntartsák a rendet. 

Lahor az ország leggazdagabb tartományának, Pandzsábnak a székhelye, és ez a miniszterelnök, Nawaz Sharif politikai táborának központja is. 

Eközben kivezényelték a hadsereget az ország fővárosában, Iszlámábádban is, miután egy vallási csoport több ezer tagja felgyújtott egy buszmegállót és több járművet a pakisztáni parlament épületének közelében. 

A tömeg Mumtaz Kadri múlt hónap végi felakasztása ellen tiltakozott. Kadrit a hatóságok azzal vádolták, hogy 2011-ben meggyilkolta Szalmán Taszrít, Pandzsáb tartomány kormányzóját, mert a politikus az istenkáromlás elleni törvény enyhítését szorgalmazta. Keményvonalas vallási vezetők szerint a törvény megkérdőjelezése már önmagában is istenkáromlásnak tekintendő, amiért halál jár. 

A tüntetők Pakisztán különböző térségeiből gyűltek össze a fővárosban. Bejutottak abba a magas biztonsági fokozatú zónába, amely a parlament épületének, néhány követségnek illetve fontos kormányzati épületeknek ad otthont. 

A rendőrség korábban a törvényhozás épületéhez vezető utakat konténerekkel zárta el, ugyanakkor a tüntetők eljutottak a kordonig, és megközelítették a parlamentet. 

A kordonokat áttörni készülő aktivisták és a biztonsági erők számos helyen összecsaptak. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett, később a hadsereget is kivezényelték, mivel a rendvédelmi hatóság nem tudta feloszlatni a tömeget. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.