Csak személyivel lehetne eldobhatós telefont venni Amerikában

jog
2016 március 28., 07:07

Amikor évekkel ezelőtt pár hétre vennem kellett egy eldobhatós telefont nagyon meglepődtem. A készülék regisztrációjakor mindeféle adatomat meg kellett adnom a szolgáltatónak, szóval egyáltalán nem volt úgy anonim, mint mondjuk a Wireban, ahol csak ilyenekt használtak a drogdealerek.

Persze lehet, hogy az enyim valami speciális eset volt, de azt képzeltem előtte, hogy leakasztom a polcról a hipermarketben, kfizetek párezer forintot, és használom, amíg kell.

Amerikában ez kb. így működik vagy mostanáig így működött.

Egy demokrata képviselő törvényjavata szerint ezentúl csak fényképes igazolvánnyal lehetne eldobhatós (burner) telefont vásárolni, az adatokat pedig legalább másfél évig kellene tárolni a boltnak.

Azzal érvel, hogy az ilyen készülékeket a terroristák, a kábítószer- és emberkereskedők, meg más bűnözők használják, és ennek véget kell vetni.

A Gizmodo arról ír, hogy bár a javaslat jó szándékú, szerintük nem jó.

Főleg azért, mert lehetnek emberek, akik jogosan akarják titokban tartani személyazonosságukat, például bántalmazás áldozatai, akik nem akarják, hogy megtalálják őket. A jogszabály semmit sem ír arról, hogyan kellene őrizni a vásárlók adatait, amiket így nem lenne nehéz megismerni, vagy ellopni bárkinek.

Ebben, mármint hogy az adatok biztonságát garantálni kell, mindenképpen igazuk van. Közben azzal nehéz vitatkozni, hogy nagyon sokszor bűnözők használják ezeket a készülékeket, és az önmagában nem baj, ha az állam próbál ezzel kezdeni valamit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.