Tagadják, hogy az MNB közvagyonjellegű vagy nemjellegű alapítványai akarnák megvenni az államilag kipucolt pénznyelő nagybankot

gazdaság
2016 március 29., 12:38

Pletykák keringenek, elméletek köröznek arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank 260 milliárd forintból létrehozott alapítványaihoz esetleg átjátszanák az állam által elképesztő veszteséggel megvásárolt, azóta az állam által kipucolt pénznyelőt, az MKB bankot, az érintettek azonban cáfolnak, írja a Világgazdaság.

UPDATE. A Portfolio szerint megvan az MKB új tulajdonosa, egy kötelező érvényű ajánlatot fogadtak el a múlt héten. Hogy ki a szerencsés nyertes, azt csak akkor árulják el júniusban, ha az Európai Bizttság is rábólint az ügyletre.

Az elmélet szerint a Pallas Athéné alapítványok – amelyek között az egyik, Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány kuratóriumi elnöke nem más, mint az MKB elnök-vezérigazgatója, a nemrég még MNB-alelnök Balog Ádám – arra készülnek, hogy egy külföldi magántőkealapba tegyék a vagyonukat, és ezek tehetnének vételi ajánlatot az MKB-ra. Legkésőbb június végéig át is játszanák hozzájuk a bankot. Az elmélet szerint a "közvagyon jellegét elvesztette" visszamenőleges titkosítás is csak figyelemelterelés, valójában a most készülő tervről szeretnék elterelni a figyelmet.

Sőt, "egyesek szerint korábban felmerült" a Világgazdaság által hallottak szerint, hogy az alapítványok közvetlenül vásárolják meg az MKB-t, ám ezt az MNB jogászai a várható európai jogi ellenvetések miatt nem lépték meg.

Jelenleg a Világgazdaság értesülései szerint két külföldi magántőkealap van versenyben az MKB-ért, és valójában azt sem lehet kizárni, hogy ezek valamelyike mögött a Pallas Athéné alapítványok állnának, esetleg befektetőként vesznek részt bennük. Mivel anonim módon is lehetnek tulajdonosok, és az alapítványok alapító okirata sem zárja ki, hogy ilyen alapokba tegyék a pénzüket (Matolcsy korábbi ígéretének ellentmondva), 

Az MKB Bank felett tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Nagy Márton és mind a hat, a jegybank által létrehozott alapítvány szerint is minden alapot nélkülöznek a piacon keringő információk.  

Az MKB bank egyébként a magyar történelem legnagyobb pénznyelője, egészen elképesztő mértékű veszteséget ért el: hat éven keresztül száz milliárd forint körüli mínuszokat könyveltek a válság után. A magyar állam ennek ellenére jóval áron felül vásárolta meg tavaly a bajor államtól, illetve a Bayerische Landesbanktól, akár 160 milliárdot is veszthettek rajta a magyar adófizetők. Közelmúltbeli fejlemény, hogy az MKB többszáz milliárd forintnyi rossz hitelt adott el a Szanálási Alapnak, egyelőre ismeretlen áron. A közelmúltban az is felmerült, hogy Matolcsyék a kíniaknak adnák el a bankot.

(Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.