Átengedte a Kúria Kész Zoltán népszavazási kérdését a kampányfinanszírozásról

POLITIKA
2016 március 30., 15:29
comments 73

"Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át?"

- tenné fel a kérdést a választópolgároknak Kész Zoltán, független országgyűlési képviselő. Kész tehát arról tartana népszavazást, hogy ne lehessen kamupártokkal kaszálni, és aki nem szerzi meg a választók két százalékának bizalmát, az fizesse vissza az állam által folyósított kampánytámogatást. 

Kész Zoltán (Máthé Zoltán)
photo_camera Kész Zoltán (Máthé Zoltán)

 Január 18-án a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a kérdés aláírásgyűjtő ívét, de azt megtámadta a Magyar Munkáspárt. A Kúria szerdán helybenhagyta az NVB határozatát, mert szerintük "az Alaptörvényben foglalt esélyegyenlőség elvét nem sérti a kampánytámogatás választási eredmények alapján történő utólagos rendezése." 

A döntésnek valószínűleg nem lesz ordító jelentősége. Késznek és csapatának 120 nap alatt kellene összegyűjtenie 200 ezer aláírást ahhoz, hogy a népszavazás kiírható legyen, de erre kicsi az esély.

A kampánytámogatás kérdését - noha súlyos - a választók nagy tömegei nem sorolja a legfontosabb közéleti ügyek közé, a kérdés is igen hosszadalmasan lett megfogalmazva, Kész mögött pedig még párt sincs, amelyik segíteni tudna egy jelentősebb aláírásgyűjtő akciót.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.