Franciaországban elbukott a terrorellenes alkotmánymódosítás

külföld
2016 március 31., 06:26
comments 65

Visszavonta alkotmánymódosító javaslatát Francois Hollande francia elnök. Azért kényszerült terrorellenes szigorításai visszavonására, mert javaslata, amit a képviselőház csak szűk többséggel szavazott meg, elbukott a felsőházban, így reménye sincs rá, hogy a két ház együttes ülésén megkapja a szükséges háromötödös támogatást.

Hollande a jobbközép republikánusokat okolta a bukásért. "Az ellenzék egy része minden alkotmánymódosítással szemben ellenséges volt. Elítélem ezt a hozzáállást, mert mindent meg kéne tegyünk a megosztottság elkerüléséért. Épp ezért úgy döntöttem, hogy véget vetek az alkotmányos vitának" - mondta.

Javaslatát amúgy nemcsak a jobboldal ellenezte, hanem saját táborát is megosztotta. Ami Hollande gyengeségének a jele, a közvélemény-kutatások szerint egy évvel a választások előtt támogatottsága alapján nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába, alig 16 százaléknyi támogatója van. Elődjét, Nicolas Sarkozyt a választók 21 százaléka, a szélsőjobboldali Marine Le Pent a választók 27 százaléka támogatja. Még rosszabb lenne Hollande helyzete, ha Sarkozy helyett Alain Juppé lenne a jobboldali jelölt, ez esetben ugyanis Hollande csak 14 százaléknyi szavazatot kapna. (Via Financial Times. Címlapkép: AFP PHOTO / POOL / MICHEL EULER.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.