Minden vád alól felmentették Vojislav Šešeljt Hágában

2016 március 31., csütörtök 9:50
79

Egyetlen vádpontban sem találta bűnösnek a szerb csetnikvajdát, Slobodan Milošević egykori helyettesét, Vojislav Šešeljt a hágai bíróság. Šešeljt három emberiesség elleni és hat háborús bűncselekménnyel vádolták, az ügyészek szerint szerepe volt az 1991-93 között Horvátország, Bosznia és a Vajdaság területén elkövetett, etnikai tisztogatásnak címkézett népirtásban.

Vojislav Šešelj március 24-én, egy belgrádi kormányellenes tüntetésen. AFP / ALEXA STANKOVIC Fotó: Alexa Stankovic/AFP

Šešelj önjelölt csetnikvezérként önkéntes alakulatokat toborzott, amelyek az ügyészek szerint "elmondhatatlan bűnöket" követtek el. Az ügyészek szerepe miatt több tízezer horvát és muszlim kényszerdeportálásával, gyilkosságokkal, otthonok szándékos elpusztításával, kínzással, bántalmazással, rablással, szexuális erőszakkal, uszítással és gyűlöletbeszéddel is vádolták.

Šešeljt amúgy a bíróság már 2014-ben elengedte hágai börtönéből, egészségi állapotára tekintettel Szerbiában várhatta az ítéletet. De mert nem ismeri el a hágai bíróság joghatóságát, azt még tévén se volt hajlandó nézni. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt