Minden vád alól felmentették Vojislav Šešeljt Hágában

külföld
2016 március 31., 09:50
comments 77

Egyetlen vádpontban sem találta bűnösnek a szerb csetnikvajdát, Slobodan Milošević egykori helyettesét, Vojislav Šešeljt a hágai bíróság. Šešeljt három emberiesség elleni és hat háborús bűncselekménnyel vádolták, az ügyészek szerint szerepe volt az 1991-93 között Horvátország, Bosznia és a Vajdaság területén elkövetett, etnikai tisztogatásnak címkézett népirtásban.

Vojislav Šešelj 2016. március 24-én, egy belgrádi kormányellenes tüntetésen
photo_camera Vojislav Šešelj március 24-én, egy belgrádi kormányellenes tüntetésen. AFP / ALEXA STANKOVIC

Šešelj önjelölt csetnikvezérként önkéntes alakulatokat toborzott, amelyek az ügyészek szerint "elmondhatatlan bűnöket" követtek el. Az ügyészek szerepe miatt több tízezer horvát és muszlim kényszerdeportálásával, gyilkosságokkal, otthonok szándékos elpusztításával, kínzással, bántalmazással, rablással, szexuális erőszakkal, uszítással és gyűlöletbeszéddel is vádolták.

Šešeljt amúgy a bíróság már 2014-ben elengedte hágai börtönéből, egészségi állapotára tekintettel Szerbiában várhatta az ítéletet. De mert nem ismeri el a hágai bíróság joghatóságát, azt még tévén se volt hajlandó nézni. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.