A német belügyminiszter szerint túl vagyunk a menekültválság csúcsán

 "Nagyon óvatosan mondom, hogy túl vagyunk a menekültválság csúcsán." 

Ezt Thomas de Maiziére, Németország belügyminisztere nyilatkozta a Tagesspiegel című lapnak vasárnap. A miniszter arról beszélt, hogy márciusban naponta hozzávetőleg 140 menedékkérelmet regisztráltak Németországban, ami nagyon jelentős csökkenés az elmúlt hónapok átlagaihoz képest. 

Thomas de Maiziére belügyminiszter. Fotó: AFP/ John Macdougall.

A kereszténydemokrata német politikus óvatos optimizmussal nyilatkozott, de azt is mondta, hogy "fontos lépéseket" kell még megtenni a válság kezelése érdekében. 

Az unió és Törökország közötti megállapodás betartatását hangsúlyozta. Szerinte fel kell készülni arra az eshetőségre, ha a balkáni útvonal felől Líbia irányába terelődnek tömegek, amelyek Olaszországra nézve jelenthetnek újabb nyomást. de Maiziére nem zárta ki, hogy hasonló megoldásokra kell majd törekedni észak-afrikai országokkal, mint a törökök esetében, és ebben a térségben is befogadóközpontok létesítésére lehet szükség. 

Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke a Bild am Sonntagnak adott nyilatkozatában szintén derűlátónak mutatkozott:

"Elég biztos vagyok abban, hogy idén nem lesz rajtunk akkora nyomás, mint tavaly."

Schulz szerint több kedvező fejlemény tapasztalható a menekültválságban. Szíriában két hete fegyvernyugás tapasztalható, ugyanott az Iszlám Állam visszaszorulni látszik és a növekvő számú adományokkal a közösség egyre több segítséget tud nyújtani a Libanonban és Jordániában élő menekülteknek. 

(Tagesspiegel / Bild Am Sonntag / MTI)