Matolcsy: Majd, majd, majd minden nyilvánosságra kerül az alapítványok ügyeiből

gazdaság
2016 április 04., 09:43
comments 98

Közvagyonnal gazdálkodik az MNB – ismerte el ma a parlamentben Matolcsy György Tóth Bertalan MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva, ellentmondva számos korábbi nyilatkozatának. A jegybank elnöke szerint ők nem is akarták kivonni a közvagyon köréből az alapítványok vagyonát, csak hát az volt a jogi álláspontjuk, hogy "közösségi vagyonná" válik korábbi, "közvagyon" halmazállapotából. De, mondta Matolcsy, korábban sem gondolták azt, hogy magán vagyon körébe ment volna át az általuk létrehozott alapítványok pénze.

(Ez egyébként új kérdést vet fel: miért áll a fideszes Bánki Erik törvényjavaslata mögé az elvileg független jegybank elnöke, mintha ő adta volna be a javaslatot?)

"Majd"

nyilvánosságra kerül majd minden közadat az alapítványok működéséről, de hogy ezek a szervezetek miért nem adtak ki eddig soha semmit, törvényellenes módon, arra nem adott magyarázatot. Viszont felvetette, hogy a fideszes Domokos László irányítása alatt álló Állami Számvevőszék visszamenőlegesen is ellenőrizhetné az alapítványokat.

Matolcsy György újra bedobta azt a bolondos érvét, miszerint az MNB mostani vezetésének sikeres döntései miatt van nyeresége a jegybanknak, ami egyébként csak akkor lehetséges, ha tudatosan gyengítették a forintot – hiszen az MNB nyereségének túlnyomó része a devizatartalék kiegyenlítési tartalékának átértékelődéséből jön (az olcsón vett deviza többet ér forintban -» MNB profit). Ezzel kapcsolatban viszont azt mondta a jegybank elnöke, hogy visszautasítja, hogy a jegybanknak bármilyen árfolyampolitikája lett volna vagy lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.