A fél nyugati politikusvilág a kezét tördeli a Panamából áramló bűzös ügyek miatt

gazdaság
2016 április 5., 19:53
comments 588

Obama, Merkel és vezető politikusok tucatjai adtak dörgedelmes nyilatkozatokat a Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi irodából kikerült elképesztő, 11 millió dokumentumos offshore botrányra reagálva.

Barack Obama szerint az adóelkerülés alattomos dolog, de globális probléma, nemzetközi összefogás kellene a felszámolásához. "Az egyik legnagyobb gondunk éppen az, hogy ezeknek a pénzügyi műveleteknek jó része törvényes" - fogalmazott Obama, s hangot adott - immár nem először - azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokban is be kell zárni azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik az "adóoptimalizáló" cégeknek az offshore ügyleteket. "Nem szabadna megengednünk, hogy az adó elkerülése jogszerű lehessen" - fogalmazott. 

Angela Merkel német kancellár szerint a botrány annak áttekintésére is alkalmat ad, hogy kellően hatékonyak-e az adókerülésre vonatkozó büntetőjogi előírások, a legtöbb teendő azonban a pénzügyi szabályozás területén van, a feladat az átláthatóság további erősítése.

A német kormány több minisztere szigorú fellépést sürgetett az offshore-botrány kirobbanása után. Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter a Mossack Fonseca kiszivárogtatott iratainak feldolgozását irányító Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy

be kell tiltani az összes olyan alapítványi és gazdasági társasági formát, amely átláthatatlan tulajdonosi szerkezetet eredményez.  

Az OECD főtitkára szerint a botrány kiváló esély arra, hogy Panama "végre rendet tegyen a háza táján" és sürgősen elkezdje alkalmazni a pénzmosás és adóelkerülés elleni küzdelem nemzetközi szabványait. Angel Gurría hangsúlyozta: Panama az adózási átláthatóság erősítését célzó erőfeszítések "utolsó nagy kerékkötője", a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt